11.8.2019. Autor: Dino Milić-Jakovlić

11. kolovoza 1965. predstavljen prvi Fordov SUV, u SAD-u popularan lagani model Bronco

Ovaj je 4x4 bio umjereno zakašnjeli odgovor Forda na popularnost civilnih CJ inačica Jeepa i International Harvesterovog Scouta, a zanimljivo, razvila ga je ista ekipa koja je predstavila i kultni Mustang, uključujući Dona Freya i Leeja Iacoccu...

Premda se samo ime SUV počelo upotrebljavati relativno nedavno, nakon pojave prve Toyote RV-4, retrospektivno su njime označena i neka druga vozila, pa tako i legendarni Fordov model Bronco. 

Ovaj je 4x4 automobil bio umjereno zakašnjeli odgovor Forda na popularnost civilnih CJ inačica Jeepa i International Harvesterovog Scouta, a zanimljivo je napomenuti da ga je razvila ista ekipa koja je predstavila i kultni Mustang, uključujući Dona Freya i Leeja Iacoccu.Bronco je bio za američke pojmove vrlo kompaktan, a uz odlične terenske sposobnosti relativno lagana konstrukcija davala je i fine mogućnosti na off-road utrkama. 

Ne čudi što su prerade ovog modela 1960-ih dominirale utrkama poput Baja 500 ili Mexican 1000. I kupci su ga dobro prihvatili, 23.776 primjeraka je proizvedeno prve sezone. 

No kada je Chevrolet 1969. napokon predstavio svog konkurenta, osjetno veći Blazer, ponovo se pokazalo kako je Amerikancima veličina važna. 

S drugom generacijom iz 1978. i Bronco je narastao i do nestanka iz game 1996. ostao pravi američki levijatan. No prva generacija je upravo zbog neobične lakoće i upravljivosti ostala klasik.