11.8.2019. Autor: Dino Milić-Jakovlić

11. kolovoza 1914. lovci na brzine otkrili su danas znamenitu slanu ravnicu Bonneville

Otada je Bonneville svjetska meka lovaca na brzine, ondje su obarani i svjetski rekordi, a Speed Week, najpoznatija od priredaba ondje, postao najvažnije godišnje nadmetanje svih kojima je što veća krajnja brzina u ravnoj liniji cilj...

Cestovna infrastruktura početkom XX. stoljeća nije mogla pratiti ubrzani razvoj automobila, sposobnih za sve veće brzine. Stoga se ubrzo postavilo pitanje pronalaženja dovoljno ravnih površina na kojima su bila moguća testiranja i obaranja brzinskih rekorda. 

Vjerojatno najpoznatije takvo mjesto na svijetu je slana ravnica Bonneville u američkoj saveznoj državi Utah. Stanoviti Bill Rishel je 1907. prvi prešao preko nje u automobilu marke pierce-Arrow, a po nekim izvorima već je 1912. ondje održana i prva utrka. 




No izvjesno je da je prvo svjesno obaranje brzinskog rekorda na tom isušenom slanom jezeru ostvario Teddy Tetzlaff u ljeto 1914., postigavši Blitzen-Benzom brzinu od 229.85 km/h. 

Otada je Bonneville svjetska meka lovaca na brzine, ondje su obarani i svjetski rekordi, a Speed Week, najpoznatija od priredaba ondje, postao najvažnije godišnje nadmetanje svih kojima je što veća krajnja brzina u ravnoj liniji cilj. 

Nažalost, danas je sol u dosta lošem stanju i nadmetanja 2014. i 2015. morala su biti otkazana, a ovogodišnje, koje počinje u subotu, je dugo bilo pod upitnikom.