13.8.2019. Autor: Dino Milić-Jakovlić

13. kolovoza 2011. preminuo Chris Lawrence, britanski konstruktor i vozač utrka

U vozačkoj je karijeri pobijedio na više od stotinu utrka, a najvećim mu se uspjehom smatra pobjeda u klasi na Le Mansu 1962. s Morganom, a 1966. je s privatnim Cooperom nastupio i na dvije utrke Formule 1...

Čovjek s mnogo talenata, Christopher John Lawrence (1933. - 2011.), preminuo je prije točno osam godina. U vozačkoj je karijeri pobijedio na više od stotinu utrka, a najveći mu je uspjeh pobjeda u klasi na kultnoj utrci Le Mans, 1962. s Morganom. 

S privatnim je Cooperom 1966. nastupio i na dvije utrke Formule 1, no tada je već uvelike bio preokupiran vlastitim projektom trkaćeg automobila. Pod imenom Deep Sanderson dvaput je kao konstruktor nastupio na Le Mansu, a zapamćeni su i eksperimenti s Minijem pogonjenim s dva motora.

Potkraj 1960-ih angažiran je na projektu Monica, luksuznoj sportskoj limuzini koja je trebala biti konkurent Maseratiju Quattroporte, no na kraju je zbog naftne krize proizvedeno samo deset serijskih primjeraka. 

Petnaestak godina se u Californiji bavio tuningom i održavanjem klasičnih britanskih automobila, a nakon povratka u domovinu, 1990-ih vodio je čak dva trkaća programa za Le Mans i druge utrke. 

Prvo za tvrtku Marcos, a potom za Morgan, gdje je aktivno sudjelovao i u razvoju novih cestovnih modela. Pri umirovljenju je na poklon dobio jedan Aero 8, kojeg je promptno zamijenio za jedan od primjeraka Monice 560, u kojem je uživao do smrti.


Gulf

Tembo