14.10.2019. Autor: Dino Milić-Jakovlić

14. listopada 1956. rođen Chris Bangle, kontroverzni američki dizajner

Postoje dizajneri čiji rad volimo, oni koje poštujemo, a ponekad i oni čiji nam se radovi ne sviđaju, no teško da je itko uspio skupiti toliko omalovažavatelja poput Banglea, kojem je svojedobno bila posvećena čak i internetska stranica na kojoj ste se mogli deklarirati kao mrzitelj njegovog rada...

 Premda Amerikanac, karijeru je ostvario u Europi. Počeo je u Opelu, odakle je prešao u Fiat. Ondje je napravio svoj prvi značajan projekt, Coupe, predstavljen 1993., godinu nakon što je otišao na mjesto šefa dizajna BMW-a. 

Već na tom modelu je počeo kubistički razbijati forme, a po selidbi u München nastavio je to činiti neviđenom hrabrošću, kako na vlastitim modelima, tako i na onima kojima je bio supervizor. 

Automobili poput serija E60 ili E65 prestali su biti konvencionalno 'lijepi' i promijenili su uvriježene odnose dimenzija, linija i ploha. Kritičari su bili glasni, no u istom je razdoblju BMW prodajom nadmašio konkurente i postao vodeći svjetski premium brend.


Na konceptnim se automobilima poput roadstera Gina možda još u većoj mjeri vidjela Bangleova fasciniranost potpunom destrukcijom uvriježenih načina razmišljanja o automobilu kao cjelini. 

Nebrojeni današnji automobili, od Audija A5 do Opel Insignie, u sebi nose djelić dinamičnih linija kakve je u svijet automobila uveo upravo Bangle. Neočekivano se oprostio od tog svijeta 2009., osnovao vlastiti dizajnerski studio i počeo baviti drugim područjima, bez osvrtanja prema automobilima.
Mazda


Gulf

Tembo