14.5.2019. Autor: Dino Milič-Jakovlič

4. svibnja 1972., jedina i veličanstvena F1 pobjeda Jean-Pierre Beltoisea, na kišnoj stazi u Monaku

Nije čest slučaj da vozači koji izgledaju tek prosječno zablistaju na jakoj kiši, no bilo je takvih primjera: Thierry Boutsen, Satoru Nakajima, Rubens Barrichello, Olivier Panis ili Giancarlo Fisichella približavali bi se vrhu poretka, a Vittorio Brambilla najednom bi postajao jako dojmljiv...

No možda najpoznatiji slučaj neočekivane, a impresivne pobjede zbio se na VN Monaka 1972., a ostvario ju je Jean-Pierre Beltoise (1937. - 2015.).

Ovaj je popularni francuski vozač tog dana odradio po mnogima jednu od najboljih vožnji u povijesti Formule 1.

Beltoise je isprva bio uspješan motociklist, u klasama 50 i 125, no već je u prvoj auto utrci teško je ozlijedio ruku. Usprkos tome probio se sve do F1 i proveo ondje osam godina, vozeći za Matru i BRM. četiri najbrža kruga dokazala su prirodnu brzinu...


No,  zbog bolesne ruke najčešće nije imao dovoljno snage i  izdržljivosti. No po kiši, kada fizička snaga nije bila toliko važna, bio je sjajan, a tog dana u Monaku naprosto nepobjediv. 

Jedini koji je ostao u istom krugu bio je legendarni kišni specijalist Jacky Ickx, Emerson Fittipaldi zaostao je jedan, Jackie Stewart dva kruga, a ostali još i više. 

Bila je to i zadnja pobjeda za legendarnu momčad BRM. Pogledajte, uživajte...