15.8.2019. Autor: Dino Milić-Jakovlić

15. kolovoza 1905. rođen Manfred von Brauchitsch, slavni njemački vozač

Osvojio je ukupno tri Velike nagrade u razdoblju dominacije Srebrnih strijela 1930-ih, uz niz drugih dobrih plasmana, a karijeru mu je ograničio i obilježio niz pehova...

Manfred Georg Rudolf von Brauchitsch (1905. - 2003.), rođen na današnji dan prije 114 godina, potekao je iz ugledne vojničke obitelji, no umjesto postanka generalom, završio je u trkaćoj momčadi Mercedes-Benz

Zbog porijekla i određenog povlaštenog statusa u nacističkom režimu nije bio toliko voljen poput Caracciole ili Langa, no nedvojbeno je bio odličan vozač. Osvojio je ukupno tri Velike nagrade u razdoblju dominacije Srebrnih strijela 1930-ih, uz niz drugih dobrih plasmana. 

No niz pehova u kojima bi zbog pucanja gume ili kvarova gubio već dobivene utrke donijeli su mu nadimak 'Pechvogel' (doslovno 'ptica nesretnica', ono što bi Dalmatinci zvali 'pegula'). 

Vrijedi ipak spomenuti da je upravo on donio prvu pobjedu Srebrnim strijelama, na predstavljanju 1934. na utrci Eifelrennen te 1937. na VN Monaca.


Legenda kaže da su Mercedes-Benzovi ljudi na jutro uoči zadnje predratne utrke na beogradskom Kalemegdanu doslovce izvukli von Brauchitscha iz aviona kojim je pokušao pobjeći Caraccioli u neutralnu Švicarsku. 

Nakon rata našao se u nizu problema, što je kulminiralo hapšenjem zbog navodne špijunaže i bijegom u Istočnu Njemačku. Ondje je dugo godina bio predsjednik nacionalne automobilističke organizacije, a kasnije i odbora za promicanje olimpijskih ideja. 

Umro je 2003., a tek je u posljednjih godina života napokon prihvaćen u 'staro jato' i počeo aktivno sudjelovati u promocijama Mercedes-Benzove trkaće povijesti po svijetu, kao posljednji preživjeli istinski velikan iz tog razdoblja.