21.10.2018. Autor: Dino Milic Jakovlić

Na današnji dan 21. listopada 1997. prevrnut Mercedes-Benz A-klase na 'Testu izbjegavanja losa'

Stručnjaci iz Stuttgarta u rekordnom su roku smanjili udaljenost od podloge, proširili trag stražnjih kotača, ukrutili opruge i amortizere, ojačali oslonce i selene, ugradili 15-colne naplatke, gume 195/50 i serijski ESP te riješili problem


Na salonu u Ženevi početkom ožujka 1997., spektakularno je predstavljen Mercedes-Benz A-klase, čudo prostranosti i funkcionalnosti, u karoseriji oblika bumbara, dugačkoj 358 cm. Novinar Top Geara oborio je sjedala i legao u unutrašnjost, kao na bračni krevet. 

Bio je to prvi Mercedes-Benzov auto s prednjim pogonom i sve je izgledalo poput bajke, dok ovog dana švedski novinar Robert Collin nije teatralno prevrnuo A-klasu na ‘Testu izbjegavanja losa’. 

Nastao je skandal, koji je zaprijetio ugledu cijelog koncerna Daimler-Benz (danas Daimler).

Stručnjaci iz Stuttgarta u rekordnom su roku preuredili podvozje, smanjili udaljenost od podloge za 9 mm, proširili trag stražnjih kotača za 18 mm, ukrutili opruge i amortizere, ojačali glavne oslonce i selen blokove, ugradili 15-colne naplatke, gume 195/50 te serijski ugradili sustav ESP i riješili problem.
toyota banner


Autowill