6.11.2019. Autor: Dino Milić-Jakovlić

7. studenoga 1956. rođen britanski vozač i poduzetnik, doktor Jonathan Palmer

Svi koji su 1980-ih gledali prijenose Formule 1, sjećaju ga se, ako ne zbog rezultata (14 bodova u 83 starta), zato što TV komentatori nisu mogli ne prokomentirati, barem jednom u svakoj utrci, činjenicu da je završio medicinu i ima titulu doktora...

Uistinu je i obavljao liječnički posao dok se probijao kroz manje Formule, no kasnije se profesionalno posvetio utrkama. Debitirao je u F1 jednom utrkom u Williamsu 1983., sezona u RAM-u i dvije u Zakspeedu nisu donijele bodove.

Nakon što je izgubio od Stefana Johanssona u borbi za poziciju drugog vozača tima McLaren, potpisao je za Tyrrell i ondje od 1987. do 1989. povremeno osvajao bodove. 

U prvoj od te tri sezone osvojio je i Kup Jima Clarka, kao najuspješniji vozač bolida bez turbopunjača u prvenstvu. Paralelno je uspješno nastupao za Porsche i Sauber Mercedes u utrkama izdržljivosti.

Po završetku F1 karijere nastupao u BTCC-u, radio kao TV komentator Formule 1 i sudjelovao u razvoju modela McLaren F1. 1999. je otvorio autodrom u Bedfordu, a 1998. pokrenuo prvenstvo Formula Palmer Audi, s uspjehom voženo do 2010. 

Jedan je od vlasnika tvrtke MotorSport Vision, koja je u vlasništvu nekoliko poznatih britanskih staza, a njegov sin Jolyon od ove godine vozi u Formuli 1 za momčad Renaulta. I drugi sin Will mogao bi mu se priključiti za koju godinu.

Sretan 63. rođendan!


Mazda


Gulf

Tembo