7.7.2019. Autor: Dino Milic Jakovlić

7. srpnja 1899. rođen Jean-Albert Grégoire, francuski pionir prednjeg pogona

Tvrtku Tracta osniva 1926,, a njegov suradnik Pierre Fenaille patentirao je prvi uistinu funkcionalan homokinetički zglob, što je potaklo razvoj automobila s prednjim pogonom...

Jean-Albert Gregoire (1899. - 1992.), francuski konstruktor i jedan od pionira uvođenja prednjeg pogona u automobile, rođen je na današnji dan prije 120 godina. 

Tvrtku Tracta osniva 1926,, a njegov suradnik Pierre Fenaille patentirao je prvi uistinu funkcionalan homokinetički zglob, što je potaklo razvoj automobila s prednjim pogonom. 

Licencu su otkupili DKW i Adler, dorađenu inačicu koristio Citroën, a izvorni tip je ugrađivan i u Willysov Jeep. Radi projekte za Donnet, Chenard-Walcker i Amilcar, Panhard Dynu i luksuzni Hotchkiss-Grégoire. 

Atraktivni sportski model sa Chapronovom karoserijom, kojeg nudi pod vlastitim imenom 1956., propada, no financije si popravlja razvojem ovjesa za megapopularni Renault Dauphine. 

Do smrti 1992. se posvećuje pisanju, književnoj kritici, ali i proučavanju povijesti automobila i esejima o toj tematici za francuske publikacije.

PROČITAJTE: