8.6.2019. Autor: Dino Milić-Jakovlić

In memoriam: 8. lipnja 1959. preminuo Leslie Johnson, iznimni britanski džentlmen i vozač utrka

Pobjedom na 24 sata Spa 1948. Aston Martinu donosi prvu poslijeratnu pobjedu na međunarodnoj utrci, 1949. ostvaruje i prvu pobjedu za novi Jaguar XK 120, s kojim će kasnije ostvariti i niz rekorda u maratonskoj vožnji...

Leslie Johnson (1912. - 1959) od mladosti je patio od kroničnih problema sa srcem i bubrezima, no nakon smrti oca već je kao tinejdžer morao preuzeti vođenje porodičnog posla proizvodnje namještaja. 

Krajem 1930-ih počinje nastupati u relijima, a nakon završetka rata posvećuje se različitim tipovima utrka. Pobjedom na 24 sata Spa 1948. donosi prvu poslijeratnu pobjedu Aston Martinu na međunarodnoj utrci. 

Godinu potom ostvaruje i prvu pobjedu za novi Jaguar XK 120, s kojim će kasnije ostvariti i niz rekorda u maratonskoj vožnji. Na Mille Miglia najbolji mu je rezultat peto, a u Le Mansu treće mjesto. 


Nastupio je na prvoj utrci novopokrenutog Svjetskog prvenstva 1950. 

Dvaput pobjeđuje u momčadskoj konkurenciji na reliju Monte Carlo, uključujući i 1954. kada tijekom vožnje doživljava srčani udar te uspijeva nagovoriti ostatak posade da prvo dovrše reli, a tek potom ga odvezu u bolnicu, što je jedva preživio. 

Krajem te godine posve prestaje s nastupima zbog sve slabijeg zdravstvenog stanja. Jedan od najomiljenijih ljudi u svijetu utrka, od 1947. bio je i vlasnik nekad uglednog proizvođača trkaćih automobila ERA, no posvetio se razvoju komponenti za novorazvijenu nuklearnu industriju. 

Zdravstveni problemi, zacijelo najveći razlog zašto nije postigao rezultate uz bok Hawthornu i Mossu, eskalirali su i doveli do smrti 1959.