9.8.2018. Autor: Dino Milić-Jakovlić

Dogodilo se na današnji dan - 9. 8.

1944. - Rođen 'vječiti drugi', Francuz Patrick Depailler, jedan od cjenjenijih i bržih vozača Formule 1 sedamdesetih

Patrick Depailler iz Clermont-Ferranda bio je jedan od cjenjenijih i bržih vozača Formule 1 sedamdesetih, no nikada se nije poklopilo da se nađe u pravoj ekipi u pravo vrijeme. A kada jednom, činilo se, jest, tada je sam uprskao stvari. U karijeri je ostvario samo dvije pobjede, no da se one nisu slučajno dogodile najbolje pokazuje podatak da je čak deset puta utrke završavao drugi, a sedam puta treći. 

Postizao je odlične rezultate u manjim kategorijama, a dva dobra nastupa za Tyrrell 1972. nagnale su Kena Tyrrella da mu za 1974. ponudi stalni ugovor, nakon Stewartovog povlačenja i Cevertove smrti.

U Tyrrellu je ostao punih pet sezona, vozeći bolide sa šest i četiri kotača, no bilo je to vrijeme polaganog ispadanja te momčadi iz kruga najvećih. Depailler je u nekoliko navrata bio blizu pobjedi, no ona je konačno došla tek u Monaku 1978., u zadnjoj sezoni s Tyrrellom. Prešao je u Ligier - i pogodio. 

Prekrasni su plavi bolidi dominirali početkom 1979., a nakon pobjede u španjolskoj Jarami našao se u diobi vodstva u prvenstvu s Gillesom Villeneuveom. No početkom lipnja je slomio obje noge u nesreći sa zmajem i sezona koja je najviše obećavala bila je izgubljena. Nakon nekoliko operacija nogu i dalje je do kraja života trpio snažne bolove. 

Za 1980. je potpisao za momčad Alfa Romea, povratnike u Formulu 1. Bolid je bio brz, ali i kvarljiv, pa je jedno treće mjesto u kvalifikacijama jedini rezultat vrijedan pažnje. Poginuo je 1. kolovoza 1980. tijekom testiranja bolida na Hockenheimringu.Vulkal gume

Autowill