19.6.2019. Autor: Roberto Baždo

Dramatični 24 sata Le Mansa i dvostruka pobjeda za Toyota Gazoo Racing!

TOYOTA GAZOO Racing je pobijedila na 87. utrci 24 sata Le Mansa postigavši dvostruku pobjedu na stazi Circuit de la Sarthe, nakon dramatičnog završnog sata sezone 2018./2019. FIA Svjetskog prvenstva u utrkama izdržljivosti (WEC).

Sébastien Buemi, Kazuki Nakajima i Fernando Alonso, TS050 HYBRID broj 8 su obranili svoju krunu iz Le Mansa i time osigurali vozačku titulu svjetskog prvaka, ostvarivši prednost od 16,9 sekundi ispred druge posade iz iste momčadi koju su sačinjavali Mike Conway, Kamui Kobayashi i José María López u automobilu broj 7.

Ali gole činjenice ne odražavaju istinsku dramu završnice utrke u kojoj je automobil broj 7, pred 252.500 gledatelja, ostao bez pobjede koja im je izgledala zajamčena.

U 367. krugu, s prednošću od preko dvije minute, podaci s automobila broj 7 su upućivali na puknuće gume, te je José skrenuo u boks radi zamjene gume. Kvar senzora je doveo do toga da je zamijenjen krivi kotač, što znači da je José izašao na stazu s gumom koja je i dalje puštala. Zbog toga je morao napraviti polagani krug i vratiti se u boks radi zamjene sva četiri kotača, čime je Kazuki u automobilu broj 8 preuzeo nenadoknadivo vodstvo.

Posada u broju 7 je kontrolirala veći dio utrke, ostvarivši pri tome najbrži krug ikada u utrci na Le Mansu s vremenom 3 minute i 17,297 sekundi. Postavljeni su i neki drugi rekordi motosporta: Kazuki je postao prvi svjetski prvak iz Japana u kružnim utrkama, dok je Fernando drugi vozač koji je osvojio svjetske titule na četiri kotača u dvije različite discipline, jer je prethodno bio osvojio svjetsku titulu u Formuli 1.

Automobil broj 7 je krenuo u utrku s prve startne pozicije jer je Kamui postavio najbrže vrijeme u kvalifikacijama, dok je broj 8 startao s drugog startnog mjesta. Time su stvoreni uvjeti za uzbudljivu i neizvjesnu borbu za ukupnu pobjedu između dva TS050 HYBRID-a, svaki s po 1.000 KS, pri čemu se prednost mijenjala s jedne na drugu stranu.


Nakon 12 sati dvije Toyote je dijelilo svega 8,6 sekundi. Tijekom noći je broj 7 stvorio značajnu prednost jer se sestrinski automobil suočavao s aerodinamičkom neravnotežom. Ona je nastala zbog oštećenja karoserije koje je posljedica bespoštedne borbe, u punoj brzini, pri čemu su oba automobila uvijek bila u istom krugu.

Kako su se bližili zadnji sati utrke, razmak je uglavnom bio relativno postojan, otprilike dvije minute, a pažnja je bila usmjerena na siguran završetak utrke. Doimalo se da će utrka završiti prema planu sve dok broj 7 nije uletio u poteškoće koje su stvorile dramu, a Kazuki je preuzeo vodstvo s manje od jednog sata do završetka utrke.

Shigeki Tomoyama, Predsjednik GAZOO Racing Company:„Iskreno želim zahvaliti svim navijačima, našim partnerima i svim članovima ekipe koji su se borili rame uz rame. Za pobjedu u Le Mansu nije dovoljan samo brzi automobil. Potreban nam je i snažan automobil i ekipa. Željeli smo napraviti korak dalje u odnosu na prošlogodišnju pobjedu; uložili smo veliki napor kako bismo sve poboljšali, mislim da ovogodišnja pobjeda to jasno pokazuje. Bio sam istinski impresioniran proslavom na postolju, bilo je zadivljujuće vidjeti toliko zastava TOYOTA GAZOO Racinga i dvije japanske zastave kako se vijore.

Sretan sam što smo ispisali novu stranicu u povijesti Le Mansa. Međutim, ne možemo biti do kraja sretni ako uzmemo u obzir poteškoće koje su se, u zadnjem satu, pojavile na automobilu broj 7, koji je vodio veći dio utrke. Polako istjecanje zraka iz gume uz kvar senzora su prouzročili veliki gubitak vremena. Osjećamo da ima još prostora za poboljšanje na automobilu, kao i u radu ekipe. Za Le Mans 2020. godine i za klasu hiperautomobila od jeseni 2020., TOYOTA GAZOO Racing će nastaviti jačati danas, i još više sutra, uvijek jačajući duh. Stalna podrška naših navijača nam je doista dragocjena.“

Hisatake Murata, Predsjednik ekipe:„Neobično se osjećamo jer smo po drugi puta pobijedili na Le Mansu, ali su svi u ekipi žalosni zbog Mikea, Kamuija i Joséa kao i cijele posade automobila broj 7, koji bi bili zasluženi pobjednici. Istražit ćemo točan uzrok ovog problema u narednim danima kako bismo izbjegli ponavljanje takve situacije.


Bez obzira na to, ponosan sam na sveukupni nastup kao i na duh ekipe koji smo pokazali tijekom utrke, pa i u teškim trenucima u zadnjem satu. Čestitam novim svjetskim prvacima Sébastieni, Kazukiju i Fernandu, i na njihovoj drugoj pobjedi u Le Mansu. Bio je ovo dramatičan završetak nevjerojatne sezone za TOYOTA GAZOO Racing te se veselimo obrani naših titula sljedeće sezone.“