10.8.2019. Autor: Dino Milić-Jakovlić

Bizarno: iste godine, 1958., predstavljeni slavni londonski i njujorški taksiji

Specijalizirana vozila namijenjena isključivo taksiranju postojala su od ranih dana automobilizma, no dva su najpoznatija svjetska modela, američki Checker A8 i engleski Austin FX4 predstavljena prije 61 godinu...

Oba su taksija postigla svjetsku slavu i među najprepoznatljivijim su modelima automobila ikada napravljenima. Checker, poznat i kao Marathon, proslavio se na njujorškim ulicama u klasičnoj žutoj boji, vozio ga je Robert De Niro u 'Taksistu', a opjevala Joni Mitchell u pjesmi 'Big Yellow Taxi'. 

Austin je slavu dosegao u Londonu, mahom u karakterističnoj crnoj boji, filmsku mu je slavu donio Dirk Bogarde u 'Sluzi', a glazbenu Frank Zappa s 'The London Cab Tape'. S tehničke strane, oba su automobila bila namijenjena čim udobnijem prijevozu putnika, njih šest u američkom, a pet u engleskom modelu. Austin je ostao poznat po fantastično malom krugu okretanja zahvaljujući iznimno velikom zakretnom kutu kotača, a njegovih 4,5 metara dužine donijelo je izvrsnu iskoristivost prostora. Checker je u američkom stilu pola metra duži, ima dva cilindra više (šest umjesto četiri) i nešto je snažniji: 89 spram 56 KS. 

Očito, niti jedan od njih nije namijenjen jurnjavi. Zanimljivo, suprotno onome što bismo očekivali, Checker je serijski dolazio s ručnim mjenjačem, a automatik je bio opcijski, dok je kod Austina bilo obratno! Englez je, u skladu s tradicionalnošću nacije, rađen osjetno dulje, sve do 1997., dok je proizvodnja Checkera završila još 1982.

 Kod nas postoji nekoliko privatno uvezenih Austina, uglavnom služe u promotivne svrhe, dok nam nije poznat niti jedan primjerak Checkera na našem tržištu.