9.7.2019. Autor: Roberto Baždo

Električno doba stvarno je stiglo, MINI ELECTRIC upravo predstavljen!

Prvo potpuno električno vozilo marke predstavljeno je u svojoj 60. godini postojanja...

Genijalan duh marke zasigurno nije izgubljne, a prve isporuke se očekuju u ožujku 2020.

Izvorni Mini, kojeg je osmislio Sir Alec Issigonis, nastao je zbog nestašice nafte tijekom Sueske krize. Prvi automobili krenuli su s linije na Oxfordu u ljeto 1959. i tako su započeli globalnu priču o uspjehu koja je trajala šest desetljeća. Traje ona još uvijek, ali sada dobiva jedan drugačiji nastavak.

Kako se svijet suočava s novim ekološkim, socijalnim i gospodarskim izazovima, MINI je danas predstavio svoj prvi potpuno električni model - MINI Electric. Proizvodnja na pogonu u Oxfordu započet će krajem 2019., a prve isporuke se očekuju u ožujku 2020. 


Novi MINI Electric, s performansama sličnim onima kod MINI Cooper S, zasigurno će privući mnoštvo pažnje. Za samo 7,3 sekunde će električni MINI biti na 100 km/h.

Baterija smještena u podu vozila (između prednjih i stražnjih sjedala) ima 12 modula litij-ionskih ćelija raspoređenih u obliku slova T, a omogućuje kapacitet od 32,6 kWh. Pogonski sklop je najnovija verzija sinkronog električnog motora koji je razvija BMW grupa i pruža maksimalnu snagu od 184 KS i maksimalni okretni moment od 270 Nm.


Značajke standardne opreme uključuju nove digitalne instrumente, povezanu navigaciju, uključujući podatke o prometu u stvarnom vremenu (RTTI), LED prednje farove i stražnja svjetla. Budućnost je sada stvarno dobila obrise prošlosti, s potpisom ikone.


Mazda


Gulf

Tembo