31.1.2012. Autor: Dino Milić-Jakovlić

Propeti konjić spaja dva čuvena proizvođača cestovnih bolida

Premda ga povezujemo samo s Ferrarijem, silueta propetog konjića je i u sredini Porscheovog znaka, a korijen je vjerojatno isti...

Cavallino Rampante, 'Propeti konjić', slavni Ferrarijev znak na žutoj podlozi koja simbolizira grad Modenu, u I. svjetskom ratu nalazio se na zrakoplovu talijanskog asa Francesca Baracce, pilota s čak 34 zračne pobjede.

Njegova je majka, nakon jedne od pobjeda, mladom Enzu Ferrariju preporučila da bi njegovi automobili mogli nositi taj iznimno cijenjeni znak.

Velika je to bila čast za Ferrarija, mladića skromnog podrijetla, dobiti ne samo dopuštenje, nego i obavezu korištenja znakovlja možda i najpoznatijeg talijanskog ratnog heroja. 

 Kako je sam nebrojeno puta naglašavao, upravo je sjećanje na Baraccu bilo jedan od faktora motivacije koji su ga nagnali da uvijek traži više, dalje i bolje i da ostvari vječnu slavu simbolu propetog konjića. 

Zanimljivo je, međutim, kako Ferrari nije jedina tvrtka koja koristi ovu figuru, isto radi i njihov možda najveći prirodni rival među proizvođačima sportskih automobila, Porsche.

Ova je tvrtka, osnovana 1947., iste godine kad i Ferrari, ne manje značajnom poviješću i pretpoviješću, kao integralni dio svog pomalo zbrčkanog znaka odabrala propetog konjića iz grba grada Stuttgarta. 

Zanimljivo je da heraldičari pretpostavljaju kako je i podrijetlo Baraccinog propetog konjića inicijalno bilo povezano upravo s grbom Stuttgarta! 

Po nikad dokazanoj teoriji Baracca je navodno znak preuzeo s jednog od aviona koje je srušio, a koji je pripadao nekom stuttgartskom pilotu.