15.9.2018. Autor: Roberto Baždo

Ettore Bugatti - na današnji dan 15.9.1881. rođena je automobilska legenda

Talijanska ikona, koja je spletom okolnosti postala dio francuske priče, podarila je besmrtnost svojem brandu, a naprednu tehnologiju podijelio je i drugim proizvođačima

Punim imenom Ettore Arco Isidoro Bugatti, bio je Talijan, rođen 15. rujna 1881. u Milanu, no u ranim danima automobilizma Italija je bila provincija na rubu svijeta ubrzanog tehnološkog razvoja, pa je tvornicu osnovao u Alsaceu. Ta pokrajina bila je prvotno dio Njemačke, no nakon rata Molsheim je pripao Francuskoj, a Bugattijevi automobili su postali francuski nacionalni simbol i simbol automobilskog savršenstva.   

Ettore je bio zaluđen automobilima. Potjecao je iz umjetničke obitelji i dio umjetničkog naslijeđa je prenio u svoje automobile, koji su plijenili pozornost nevjerojatnom kombinacijom rafiniranosti oblika, delikatnosti izvedbe i posvećenosti skidanju težine.

Neprestana težnja za savršenstvom dovela je to toga da ime Bugatti nikada ne bude zaboravljeno, premda je tvornica prestala s radom nakon II. svjetskog rata. 

Ubrzo potom tvornica je prestala s radom, ali nije nikada zaboravljena, i upravo Bugatti je marka oko koje je u najvećoj mjeri stvoren svijet kolekcionara oldtimera. A danas su vrijednosti njegovih automobila nestvarnih iznosa. Počevši od legendarnog EB110, do Veyrona, Chirona i nedavno predstavljenog, 5 milijuna vrijednog - Divo.

Volkswagenov je uspio postaviti ovaj mit opet na noge. I svaki od njihovih automobila u svojoj oznaci nosi slova EB, inicijale velikog automobilskog vizionara, zaljubljenika u četiri kotača. Sretan ti rođendan Ettorea BugattiVulkal gume

Autowill