12.11.2017. Autor: Dino Milić Jakovlić

Facel Vega (1954. - 1964.), Francuska

Posljednji galski automobil za holivudske zvijezde i najvišu klasu kupaca

Forges et Ateliers de Construction d'Eure-et-Loir, skraćeno Facel, osnovan je 1939. s idejom izrade alata i metalnih odljeva za avionsku i automobilsku industriju, što se dolaskom rata uskoro prometnulo u podršku francuskoj vojnoj industriji. Nakon 1945. Facel se vratio prvotnim planovima, te su između ostaloga ondje rađene posebne karoserije za modele Simce, Panharda i francuske podružnice Forda, ali i unikatni ili posve maloserijski primjerci na mehanici prestižnih proizvođača poput Bentleya.

Bugatti, Delahaye, Delage, Hispano-Suiza, Talbot-Lago... 1950-ih su ubrzano odlazili u ropotarnicu povijesti, a tada se pojavio zadnji dostojni nasljednik velike 'haute couture' tradicije, danas podjednako slavljen i cijenjen poput tih velikih prethodnika. Na pariškom salonu automobila 1954. Facel je predstavio model Vega s Chryslerovim V8 motoru, luksuzan i chic coupe (stilski poprilično naslonjen na Comète, kojeg su radili za francuski Ford) koji će oduševiti imućnu publiku diljem svijeta. Imena marke i modela spojena su u jedno te je nastao novi, nezaboravni brend.

S unutrašnjošću udobnom poput budoara, nerijetko u jarko crvenoj boji, te metalnom komandnom tablom minuciozno obojanom u imitaciju drveta, snažnom i pouzdanom američkom mehanikom i iznimnim stilom, ovi dvotonski gorostasi i danas fasciniraju. Zanimljivo, gotovo su svi primjerci imali zatvorenu karoseriju, izrađeno je samo nekoliko kabrioleta po posebnoj narudžbi. Uslijedili su sve snažniji i luksuzniji modeli FVS i HK500, kao i elegantni Excellence sa 4 vrata, a završni V8 model Facel II iz 1962. imao je moderniji oblik.

Excellence je dojmljiv, ali imao je veliki problem s nedovoljnom krutošću karoserije, davši do znanja da je izrada rak-rana marke. Tome su mi osobno posvjedočili i naši restauratori - nije nam poznato da je neki model marke ikada bio registriran kod nas (netko iz Požarevca se svojedobno raspitivao u Avto magazinu, no to je jedini, nikada neovisno potvrđen trag o mogućem postojanju nekog primjerka u bivšoj državi), no nekoliko ih je tijekom zadnjeg desetljeća restaurirano u Hrvatskoj, uz vrlo negativne komentare majstora koji su radili na njima o kvaliteti izrade.

No vratimo se snovima, uz današnje cijene od više stotina tisuća eura za V8 modele ionako nećemo nikada uspjeti osobno provjeriti te navode: ultimativni Facel II ubrzavao je bolje od Ferrarija, uz Chryslerov motor od 390 KS. Neobičan prednji kraj s uspravnom središnjom maskom hladnjaka, dvije manje horizontalne sa strane i vertikalnim svjetlima besramno će kopirati Mercedes-Benz te na njemu bazirati vizualni identitet marke tijekom 1960-ih.
Francuzi ne bi bili Francuzi da nisu sanjali o zamjeni transatlantskog hibrida posve domaćim, nacionalno osmišljenim i realiziranim autom. Nažalost, ambiciozno zamišljeni mali model Facellia s posebno razvijenim 4-cilindričnim motorom pokazao se kvarljivim, a problemi i troškovi dovest će prvo do odstupanja osnivača Jeana Daninosa, a ubrzo i do konačnog gašenja zadnje među velikim i prestižnim francuskim markama. Facellia je kasnije dobila pouzdanije motore Austin-Healeya i Volva, no već je bilo prekasno za povrat izgubljene reputacije i izlazak iz financijske stiske.

Ova je marka bila najveći onovremeni magnet za svjetski jet set. Ava Gardner posjedovala je najmanje tri primjerka, a među svjetski poznatim kupcima su bili i Jackie Collins, Tony Curtis, Yves Montand, Frank Sinatra, Dean Martin, Pablo Picasso, ali i ljudi iz svijeta utrka kao Stirling Moss, Maurice Trintignant i Rob Walker. Književni Nobelovac Albert Camus poginuo je 1960. u nesreći Facel Vege kojom je upravljao njegov izdavač Michel Gallimard. Ringo Starr navodno ga je kupio samo zbog zlatnog upaljača, dara koji je engleski zastupnik davao svakom kupcu.

CHRVulkal gume