7.1.2018. Autor: Željko Marušić

Gubitak rashladne tekućine ozbiljna je prijetnja motoru

Vjerojatno gubi na toplom vodu, od termostata prema hladnjaku, pa brzo isparava, a zbog toga možete imati problema ljeti i zimi

Prošle godine kupio sam Volkswagen Passat 1.6, proizveden 1997. 

Problem je u tome što na tisuću kilometara potroši više od litre rashladne tekućine (redovito dolijevam u plastičnu posudu), a to se nigdje ne uočava. Kakav je to motor?

Zdravko K.


Rashladna se tekućina vjerojatno gubi na toplom vodu, od termostata prema hladnjaku, pa brzo isparava te se to potom ne primjećuje. No to je opasno za motor, jer je ostanak bez rashladne tekućine jednako opasan kao da je izgubio ulje. 

Također, dolijevanjem vode povisuje se temperature smrzavanja, što može biti tijekom zime, a ako ne dolijete tekućinu motor će se pregrijati i uništiti čak i pri niskim temperaturama. Zbog toga bez odgode otiđite u servis, pazeći da i za taj put dolijete rashladnu tekućinu (na put do servisa možete doliti vodu

Trebate provjeriti sva crijeva, priključke na termostatu, hladnjaku, pumpi rashladne tekućine. Volkswagenov atmosferski benzinac 1.6 je jednostavne konstrukcije (jedno bregasto vratilo u glavi, osam ventila) te je trajan i pouzdan, a najosjetljiviji sklop je termostat, pa preporučujemo da ga izmijenite i preventivno.

Ako je došlo vrijeme izmjene zupčastog remena, odnosno ako je prošlo više od pet godina, preporučljivo je izmijeniti zupčasti remen s napinjačima, vodilicom i pompom rashladne tekućine te thermostat i crijeva. Kod automobile koji je navršio 20 godina preporučljivo je izmijeniti i hladnjak, jer mu se s vremenom smanjuje učinkovitost (naslage, korozija…), ali to je mnogima financijski neprihvatljivo.
CHRVulkal gume