30.4.2019. Autor: Dino Milić-Jakovlić

I Francuzi su imali svoj poseban, francuski Ford!

Vjerojatno znate za njemački i engleski Ford, no bilo je toga u Europi još i šteta što 'francuska priča' nije nastavljena…

Danas o europskom Fordu razmišljamo kao o jedinstvenoj tvrtki, no dobro pamtimo njemačke i engleske Fordove, s posve različitim modelima - no manje je znano da je nekada postojao i francuski Ford, kao i još 10-ak manje autonomnih podružnica po Europi. Mada su se i njihovi modeli, poput nizozemskih, ponekad znali razlikovati u detaljima.

Société Française des Automobiles Ford osnovana je 1916., a kupnjom većinskog udjela u tvornici Mathis 1934. nastaje Matford. Tvrtka radi inačice američkih i britanskih modela, s posebnim francuskim 'štihom'. Od 1948., opet samo pod nazivom Ford, proizvode novi, zasebni model Vedette, a kasnije slijede luksuzniji Vendôme, karavan Abeille i coupe Comète. 

Comète je bio inspiracija za model Facel Vega - Nakon izrade karoserija za ovaj coupe, FACEL se odvažio na vlastiti projekt. Slaba prodaja Fordovih modela dovodi do odluke o prodaji podružnice već 1954., i to tada vrlo probitačnoj Simci, koja stavlja u prodaju već spremnu drugu generaciju modela Vedette. Na nekim se izvoznim tržištima i ona prodaje kao Ford.

PROČITAJTE:

Inovativni automobili (2): francuski Ford Vedette 1948. uveo MacPhersonovu opružnu nogu

Mazda


Gulf

Tembo