4.8.2017. Autor: Domagoj Kuna

In memoriam: Angel Nieto (1947. - 2017.)

Veliki motociklistički trkač, vlasnik 12+1 svjetskog naslova, nakon prometne nesreće preminuo od ozljeda u 71. godini

U četvrtak, 3. kolovoza, umro je Angel Nieto , nakon komplikacija uzrokovanih teškom ozljedom glave u sudaru njegovog četverocikla i automobila u blizini Nietovog doma na Ibizi. Iako se činilo da ozljede nisu teške i da mu se stanje, nakon inducirane kome, popravlja, iznenadno se pogoršanje pokazalo fatalno.

Praznovjerni Nieto, trinaesterostruki svjetski prvak i prvi od niza velikih španjolskih moto trkača, uvijek je je o svojoj karijeri govorio kao o 12+1 osvojenom naslovu. Iako se natjecao samo u manjim klasama Svjetskog motociklističkog prvenstva, mnogi su ga smatrali jednim od najvećih trkača ikada. Uistinu je to i bio – od 186 nastupa na GP utrkama, pobijedio je na gotovo polovici njih, na 90. Samo su dva motociklista uspjeli nadmašiti taj rezultat, obojica velikani jednakog kalibra, Giacomo Agostini sa 122 i Valentino Rossi sa 115. 

Angel Nieto je u svojoj karijeri vozio za timove Derbija, Morbidellija, Kreidlera, Bultaca, Minarellija, Garellija, a nakon umirovljenja 1986. godine, posvetio se komentiranju utrka za španjolsku televiziju i vođenju GP natjecateljskog tima u klasi 125 ccm. Stariji gledatelji mogli su ga gledati na Velikim nagradama Jugoslavije, na kojima je pobijedio pet puta.Gulf

Tembo