23.5.2017. Autor: Domagoj Kuna

In memoriam: Nicky Hayden (1981.-2017.)

Veliki motociklistički trkač, svjetski prvak iz 2006. podlegao teškim ozljedama nakon prometne nesreće

Kentucky Kid je otišao. Svestrani motociklistički trkač, svjetski MotoGP prvak iz 2006., umro je pet dana nakon teškog sudara s automobilom, 17. svibnja, dok je vozio bicikl, u blizini Riminija u Italiji.

Nicky Hayden, američki motociklist, posljednji iz legendarne ere vrhunskih američkih trkača poteklih iz skromnih flat track početaka, posljednje je dvije godine vozio za momčad Red Bull Honda World Superbike Team. Njegova veza s Hondom trajala je, gotovo neprekidno, od njegova dolaska preko Bare, iz AMA prvenstava, u svijet vrhunskog svjetskog motociklizma. Krenuo je, kao i Kenny Roberts, čovjek koji mu je bio uzor, od tradicionalnog američkog moto sporta – dirt track kružnih zemljanih utrka. No, iako je dirt track odličan poligon za napredak trkačkih sposobnosti, manjak novca i sponzora u tom sportu nije dobar za razvoj trkača. Nicky prelazi na asfalt, u AMA 600 Supersport, zatim 750 Superstock i na kraju, američki ekvivalent Superbike klasi – Formula Extreme. Iako bilježi pobjede u svim klasama, osvaja 1999. godine jedino Supersport, četvrti je u Superstock, a drugi u Formula Extreme klasi.

2003. dolazi na vrh motociklističkih natjecanja – MotoGP. U momčadi Repsol Honda proglašen je novajlijom godine, iako je prvu pobjedu stekao tek 2005. na američkoj stazi Laguna Seca. Sljedeće, 2006., sa samo dvije pobjede, ali i deset mjesta na pobjedničkom postolju, osvaja prvenstvo. Prelazi u tvorničku momčad Ducatija 2009. gdje je jedno vrijeme momčadski kolega s legendarnim Valentinom Rossijem. Brzi, ali neugodni Ducatijevi motocikli otjerali su Rossija natrag u Yamahu, a Haydena, 2014., natrag u Hondu. Zadnji nastup u MotoGP-u bio mu je, kao zamjena za ozlijeđenog Danija Pedrosu, na Velikoj nagradi Australije 2016. na Phillip Islandu, u odijelu tvorničke momčadi Honde. U četrnaest sezona provedenih u MotoGP-u, odvezao je 218 utrka, postigao tri pobjede, 1698 bodova i jedan svjetski naslov. 

Svjetska motociklistička federacija proglasila ga je legendom, uvrstivši ga 2015. godine u MotoGP Hall of Fame, nakon najave napuštanja najjače klase natjecanja i prelaska u World Superbike.

Život Nickyja Haydena, svjetskog prvaka s brojem 69, naglo je prekinula obična vožnja biciklom i nezaustavljanje na znaku „stop“.







Gulf

Tembo