25.7.2018. Autor: Željko Marušić

Porazno, ali istinito: štednja novca najjači je motiv za umjerenu i sigurnu vožnju!

Vozačima je važnije ukazati koliko će umjerenom vožnjom uštedjeti na gorivu, mazivu, gumama, održavanju... i kaznama, nego koliko će smanjiti rizik nesreće i stradavanja

Davno se shvatilo kako je pušačima mudrije kazati koliko mogu uštedjeti ostave li se cigareta, nego koliko mogu smanjiti rizik raka pluća i grla, produljiti život ako se odreknu duhanskog dima. Nažalost, na neki način i srećom, tako je i sa sigurnošću prometa. 

Naime, štedljiva je vožnja istodobno sigurna, i obrnuto. A štednju se može gledati na tri načina: kroz smanjeni utrošak za gorivo, manje habanje automobila (gume, kočnice, spojka, motor, ispušni sustav...) i znatno manji rizik plaćanja skupih kazni, prvenstveno zbog prekoračenja brzine i nepropisnog pretjecanja.

Većina vozača troši 20 do 30 posto više goriva nego bi bilo moguće dosljednom ekološkom vožnjom, koja počinje dobro napuhanim gumama. Potom treba biti umjeren uz držanje propisanog razmaka (pola brzine, u metrima, primjerice pri 80 km/h - 40 m), te voziti bez naglih manevara, suvišnih ubrzanja i kočenja. Praktički, nema vozača koji ne može skinuti litru-dvije, oni koji voze žešće i više.

Takvom se vožnjom smanjuje habanje te produžava interval izmjene, od guma i disk pločica, do spojke i ispušnog lonca. Znatno se smanjuje rizik izvanrednih, skupih kvarova. A takvim ritmom teško će vas snimiti radarska kamera u brzinskom prekoračenju, kazne mogu iznositi tisuće kuna, možete ostati bez dozvole. Rizik nesreće da i ne spominjemo. Isplati se štedjeti!


Vulkal gume

Autowill