7.1.2019. Autor: Željko Marušić

Je li rizik kupiti Škodu Fabiju 1.4 MPI iz 2002.?

Motor klasične ‘kent’ koncepcije s tri ležaja radilice i razmjerno velikog obujma dugovječan je, ali troši litru do dvije više od suvremene konkurencije

Povoljno mogu kupiti Škodu Fabiju 1.4 MPI iz 2002., koja je prešla 196.000 km. Je li to previše, jer se plašim da ću kupiti 'mačka u vreći'. Je li to previše kilometara? Na što da obratim pažnju? Koje su loše karakteristike ovog modela?

Krešimir D.

Škoda Fabia sa starim motorom 1.4 MPI kvalitetna je i pouzdana. Motor klasične ‘kent’ koncepcije s tri ležaja radilice i razmjerno velikim obujmom od 1397 ccm za 68 KS dugovječan je i pouzdan (lako prolazi više od 300.000 km), ali troši litru do dvije više od suvremene konkurencije. No, premda nema slabih mjesta, s obzirom na godine i kilometre, važno je kako je auto vožen i održavan. 

Dakle, može biti i u dobrom i lošem stanju. Prijeđene kilometre možete procijeniti po šumu razvodnog lanca, a najvažnije je izmjeriti tlakove kompresije, koji trebaju biti ravnomjerni i ne niži od 9,5 bara. Važno je i provjeriti u je li automobil imao sudar, je li nagrizen korozijom.