11.1.2014. Autor: Kristian Sikavićev

JESTE LI ZNALI DA SU AUTOMOBILI PREPUNI BAKTERIJA?

Volan prljaviji od javnog WC-a, po kvadratnom centimetru ima ih i do 850!

U hladnijim mjesecima, pojavom viroza, gripe i raznih drugih bolesti svake se godine govori o prevenciji cijepljenjem te redovitom higijenom i pranjem ruku. Pritom se premalo pozornosti posvećuje potencijalnim izvorima zaraze. Jeste li ikad pomislili da unutrašnjost automobila može biti leglo opasnih bolesti? Najnovija istraživanja pokazala su da se u prosječnom automobilu nalazi na tisuće, a u zapuštenom stotine tisuća raznih bakterija, koje u svakom trenutku mogu ugroziti zdravlje putnika.

Stručnjaci britanskog Aston University dokazali su je kako se u osobnom automobilu nalaze brojne bakterije koje mogu biti iznimno opasne za ljude. Naravno, u slučaju službenih automobila i javnog prijevoza situacija je nerijetko još znatno gora.

Ekspertni tim iz Birminghama je u istraživanje uključio čak 1376 automobila i njihovih vlasnika. Vlasnici su ispunjavali upitnik, a njihovi su automobili detaljno pregledani u potrazi za nevidljivim nametnicima. Pojedini su rezultati prilično šokantni!

Na volanu, ručici mjenjača i dijelovima armature pronalazili su bakteriju Escherichia Coli (E.Coli), salmonelu te kampilobakter, koje mogu biti opasne po život. U unutrašnjostima pregledanih automobila u prosjeku su našli 283 bakterije po kvadratnom centimetru, a u najgorem slučaju nevjerojatnih 850! Uvjerljivo najviše bakterija u svim automobilima nalazilo se na ručici mjenjača. Još dramatičniji je podatak potvrdio znanstveni tim londonskog sveučilišta Queen Mary, koje je dokazalo da je volan prosječnog automobila čak devet puta prljaviji od daske WC školjke u javnom toaletu. Volan po četvornom kilometru u prosjeku ima oko 700 bakterija, a daska svega 80.

U svim automobilima bile su prisutne bakterije poput stafilokoka i mikrokoka, koje su inače česte na ljudskoj koži i nisu opasne sve dok imunitet nije poljuljan pa samim time i ranjiviji. Istraživanje je pokazalo kako su najugroženija skupina automobila oni u kojima se često voze mala djeca ili kućni ljubimci. Kod tih automobila vrlo su česti klasični bacili, koji se u unutrašnjost unesu prljavim cipelama, raznim dječjim rekvizitima ili, pak, šapama psa ili mačke.

Bakterije se iznimno brzo množe, a često su prisutne i na sjedalima, zbog raznih mrvica, u otvorima ventilacije pa čak i u prtljažniku, gdje svi često odlažemo vrećice s hranom i namirnicama za domaćinstvo, nakon kupnje. Ostaci hrane i prolivene tekućine mogu prouzročiti razne probleme s kožom, otrovanja, slabost, povraćanje ili proljev. Kad nam se dogodi nešto od navedenog svi prvo posumnjamo na neku virozu, sezonsku bolest ili hranu koju smo pojeli, a gotovo nikad nećemo posumnjati na vlastiti automobil.

Oni su, u suvremenom tempu života, poput drugog doma. Za volanom provodimo puno vremena, nerijetko u automobilima pijemo i jedemo, a pritom ih rijetko kad čistimo temeljito kao vlastiti životni prostor. Zato količina prljavštine znatno ovisi o njihovoj starosti, odnosu bivših vlasnika, ali i prijeđenim kilometrima. Stariji modeli nisu opremljeni filtrima peludi te imaju ventilacijski i klimatizacijski sustav zastarjele koncepcije pa se količina bakterija koje izlaze iz otvora ventilacije višestruko povećava.

Automobile bi u svakom slučaju trebalo čistiti što češće, odnosno minimalno jednom tjedno ako se u njemu često prevoze djeca i kućni ljubimci. Jedino se tako možemo zaštititi od negativnog utjecaja brojnih bakterija. Stručnjaci savjetuju da se, uz propisanu obaveznu opremu, u automobilu uvijek nalazi svjetiljka, vlažne maramice za dezinfekciju ruku te antibakterijski gel ili sprej.

Antiseptičkim rukavicama rješavamo se bakterija

Većina nas dolazi u doticaj i s raznim drugim mjestima, nevezanim za osobni automobil, koji mogu skrivati opasne bakterije. Razna higijenska istraživanja dokazala su kako su ručke 'pištolja' za dolijevanje goriva iznimno prljave. Njih čak 71 posto sadrži opasne bakterije. Opasnost su i bankomati, jer njih 43 posto sadrži opasne bakterije, kao i 42 posto rukohvata na pokretnim stepenicama. Isto se odnosi i na sve kvake vrata u javnim prostorima. Naravno, ne valja ni živjeti pod 'staklenim zvonom', jer se doticajem s bakterijama ojačava imunološki sustav, ali valja pripaziti, pogotovo na djecu i osobe starije životne dobi. Uz redovito čišćenje cijele unutrašnjosti automobila, koje osigurava ugodniji miris, pomaže i korištenje antiseptičnih rukavica.

Ionima se štitimo od opasnih tvari u automobilu

Kvalitetu zraka koji udišemo u automobilu možemo jednostavno povećati zanimljivim sustavom, koji može biti tvornički ugrađen, ili ga se jednostavno ubaci naknadno. Riječ je o sustavu Sharp Plasmacluster, koji pročišćava zrak bez upotrebe filtra i raznih kemikalija tako što generira ione s pozitivnim i negativnim nabojem. Ioni na sebe vežu opasne bakterije i viruse te se povezuju u visoko oksidatne OH radikale. Tako se iz nečistih čestica zraka izdvaja vodik na kojeg se vežu bakterije, koje potom odumiru pa samim time i prestaju biti prijetnja ljudskom organizmu. Sustav Sharp Plasmacluster stvara jednake pozitivne i negativne ione vodika i kisika, kakve nastaju i u ljudskom organizmu, tijekom borbe s upalom ili otrovanjem, te na taj način neutralizira štetne toksine prije nego ih putnici u automobilu udahnu.

Kristian Sikavičev