5.8.2016. Autor: Toni Ruić

Kamere za vjetrobransko staklo

Nepotkupljivi svjedok uvijek na strani istine

Sve više vozača odlučuje se na ugradnju kamera za vjetrobransko staklo, koje su zadužene za snimanje vožnje i propratnih parametara. Trend ugradnje ovih kamera pokrenuli su zaljubljenici u automoto sport, koji su snimku vožnje iskorištavali za analizu vožnje utrka, ali i za hvaljenje načinom i stilom vožnje. U prvim danima korištene su obične video kamere koje su ili držali suvozači ili su na različite načine (najčešće famoznim Duck tapeom) pričvršćene za armaturu ili staklo. Proizvođači su brzo vidjeli prostor u ovoj niši, te su se bacili na proizvodnju uređaja koji će biti pristupačni širokom nizu korisnika. Osim snimanja vožnje iz turističkih i putopisnih pobuda, kamere su se pokazale kao izvrstan dokaz prilikom analize prometnih nezgoda, gdje njihov zapis može značajno pridonijeti u otkrivanju krivca i konteksta. Kao i sva potrošačka elektronika, ova niša brzo evoluira, tako da su sad dostupni relativno jeftini modeli (cijena manja od 200 eura) koji omogućavaju snimanje video zapisa u visokim rezolucijama (do 4K), a dolaze i sa ugrađenim GPS senzorom te G senzorom. GPS omogućava pohranu preciznih informacija lokacije i trenutne brzine kretanja izravno u video zapis, a G-senzor (akcelerometar) omogućava aktivaciju kamere u trenucima kada je vozilo ugašeno. Primjerice, ako je vozilo parkirano, a senzor detektira silu udara, aktivirat će kameru koja će snimiti video počinitelja. Izbor je velik, a cijena i kvaliteta značajno osciliraju, tako da pažljivo birajte.


1. Garmin Dash Cam 20

Garminov model jedan je od najboljih kamera ove namjene na tržištu. Ima dimenzije 6.60x8.21x3.69cm, teži 121g, ima ekran dijagonale 2,3 inča, a TFT LCD tehnologija omogućava snimanje videa sa 30 okvira po sekundi. Ugrađen mikrofon omogućava snimanje zvuka u kabini, baterija bez napajanja može izdržati 60 minuta, a osim GPS-a ugrađen je i G senzor. Video može snimati u rezoluciji 1080p, 720p ili WVGA, a podržava pohranu do 32GB video zapisa. 


2. Mio ViMue 388

Početni model Mio MiVude serije odlikuje se izvrsnim performansama. Video snima u rezoluciji 1080p koristeći H.264 kompresiju, a ugrađeni GPS omogućava geokodiranje svakog okvira video zapisa za naknadnu preciznu analizu. Za kvalitetu slike zaslužan je Sony video senzor, a dostupna je i opcija Parking mode. Zahvaljujući njoj, kamera će se aktivirati i dok je vozilo ugašeno na parkiralištu, kako bi evidentirala ako je netko udario auto.


3. Asus Reco Classic

Poznati proizvođač računala i opreme okušao se i u ovom segmentu. Rezultat je izvrsna kamera koja snima 60 okvira po sekundi u 720p, odnosno 30 okvira po sekundi u 1080p rezoluciji. Ima ugrađen GPS i G senzor, te pripadajući zvučnik. Široki kut snimanja od 160 stupnjeva pokriva cijelu prometnicu, a za pohranu je zadužena micro SD kartica. Kao dodatak, ugrađni GPS oglasit će se kao podsjetnik ako ste prekoračili ograničenje brzine.


4. SJCAM SJ5000X Elite

Na prvi pogled vidi se da je riječ o modelu koji imitira popularni GoPRO, s cijenom koja iznosi svega stotinjak eura. Performanse nisu nezanemarive, tako da snima video u 4K rezoluciji pri 24 okvira u sekundi, sve do 1080p pri 60 okvira po sekundi. Ugrađen je WiFi za povezivanje s pametnim telefonima i brzo prebacivanje slika. Nazivna rezolucija za fotografiranje iznosi 12 Mpx, a ugrađen je sustav stabilizacije slike, kao i detektor pokreta. 


5. Zero Edge Technology Z-Edge Z3 

Povoljan model (100 eura) zasnovan je na Amarella A7 procesoru, snima u 2K rezoluciji pri 30 okvira u sekundi, ima solidne performanse pri noćnom snimanju i automatski se aktivira pri paljenju motora. Snima fotografije u rezoluciji od 14 Mpx, a pokriva kut od 145 stupnjeva. Dolazi s karticom od 32GB koja omogućava pohranu četiri sata videa u najvećoj rezoluciji. Najveći nedostatak je izostanak GPS-a, ali to će se na neki način nadoknaditi G senzorom.   


6. Nextbase iN-CAR CAM 512G

The Nextbase InCarCam 512G spada u sam vrh ponude kada je kvaliteta slike u pitanju. Ugrađen je polarizacijski filter, tako da ova kamera na elegantan način rješava čest problem refleksije svjetla od vjetrobranskog stakla. U srcu je Sony Exmor senzor koji garantira kvalitetu, snima video u 1080p, a pokriva kut od 140 stupnjeva. Ugrađeni su i GPS i G-senzor. Podržava snimanje u WDR tehnologiji, što utječe na razinu detalja. 


7. Dome D201-1

Ova kamera spada u donji dom ponude. Ima senzor rezolucije 5Mpx, omogućava snimanje videa u rezoluciji 2560x1440, a može se komprimirati u H.264 tehnologiji. Ugrađen je HDMI priključak za prijenos videa, a od konkurencije je izdvaja i podrška za memorijske kartice kapaciteta 512GB, što omogućava pohranu stotinjak sati video zapisa. Radi cijene nije ugrađen GPS, već G senzor koji će detektirati pokret na parkiralištu.


8. Cobra CDR 840E

Ova kamera spada u one nižeg cjenovnog ranga (80 eura), a omogućava snimanje videa u Full HD rezoluciji (1080p). Za kamere ove klase velika je prednost ugrađeni GPS senzor, koji informacije o položaju pohranjuje u posebnu datoteku, a u video se kodira putem priloženog programa na računalu. Ima ekran dijagonale 1,5 inča, a pokriva kut od 118 stupnjeva. Dolazi s memorijskom karticom od 8GB, a ugrađena je i baterija kapaciteta 190mAh.


9. Transcend DrivePro 200

Ova minijaturna kamera 6,7×72×3,4 cm lagana je kao pero (89g), a performanse je smještaju u nižu srednju klasu. Može snimiti video u Full HD rezoluciji (30 okvira po sekundi), ugrađen je ekran dijagonale 2,4 inča, kao i troosni G-senzor. Nije uključen GPS senzor, a poveći otvor blende osigurava kvalitetan video zapis i u noćnim uvjetima, premda ne treba očekivati čuda. Ugrađen je WiFi modul, tako da je video moguće odmah pregledavati na mobitelu.


10. TrackVue DV300

Ova kamera pravi je primjerak modela koji ne nudi nikakve dodatne opcije (WiFi, Bluetooth, GPS), već se fokusira na osnovu, a to je snimanje vožnje. Platite li 100 eura, dobit ćete kameru koja vas neće oduševiti izgledom, ali ćete dobiti solidnu kvalitetu video zapisa u rezoluciji (1920x1080 pri 30fps). Baterija je kapaciteta 320 mAh, a na memorijsku karticu od 32GB smjestit će 12 sati videa. Nedostatak je i preosjetljiv G-senzor.Jeftini modeli su mačak u vreći?

Kamere za vjetrobransko staklo ne razlikuju se od ostale potrošačke elektronike, za male novce možete kupiti uređaje nazivno izvrsnih performansi. Putem Interneta (eBay, Amazon) moguće je kupiti modele čije se cijene kreću već od 20 USD. Premda generalnog pravila nema, prilikom kupnje ovakvih modela obratite pažnju na nekoliko ključnih parametara. Rezolucija kamere ne bi trebala biti manja od 720P jer ćete u protivnom dobiti zamućenu sliku u kojoj nećete moći prepoznati vozilo ispred sebe, osim u slučaju snimanja po idealnom osvjetljenju tijekom mirovanja vozila. Obratite pažnju na dostupnost senzora (GPS, G-senzor), na ugrađenu bateriju (više je bolje), na mogućnost proširivanja memorijskim karticama. Svakako pogledajte i primjere video zapisa na YouTubeu, te tek onda odlučite. 


Pametni telefon izvrsna je alternativa

Svemoćni pametni telefoni, opremljeni bilo kojim od poznatih operacijskih sustava, zahvaljujući brojnim dostupnim aplikacijama, izvrsna su alternativa za jeftine kamere. Najveći nedostatak mobitela jest relativno mali kut snimanja, kao i mogućnost korištenja samo tijekom vožnje, a ne i dok automobil stoji na parkiralištu (radi krađe...). Potrebno je uložiti u nosač za vjetrobransko staklo i kabel za napajanje. Uz plaćene aplikacije, postoji i čitav niz besplatnih koje izvrsno obavljaju funkciju, a najpoznatije su CarGuard, CaroO i CamOnRoad.