14.9.2018. Autor: Roberto Baždo

Kamion bez kabine? Moguće je, Volvo Trucks predstavlja budućnost transporta

Šveđani predstavljaju novo autonomno električno komercijalno vozilo koje može doprinijeti učinkovitijem, sigurnijem i čišćem prijevozu. Dizajn je gotovo nevjerojatan ili bolje rečeno neočekivan...

Rastuća svjetska populacija i sve intenzivnija urbanizacija vode prema značajnim izazovima pronalaženja rješenja za probleme zaštite okoliša poput zagušenja, zagađenja i prekomjerne buke. Sve veća potrošnja, brz rast e-trgovine i masovan nedostatak vozača postavljaju veće zahtjeve u pogledu učinkovitih transportnih rješenja.

„Potpuni potencijal transportne industrije još treba otkriti. Prema svim dostupnim podatcima, čini se da će se u sljedećem desetljeću globalna potreba za transportom nastaviti značajno povećavati. Ako želimo zadovoljiti tu potražnju na održiv i učinkovit način, moramo pronaći nova rješenja. Da bismo osigurali funkcionalan sustav protoka robe, moramo i iskoristiti postojeću infrastrukturu bolje nego što to činimo sada. Transportni sustav koji razvijamo može biti važna dopuna današnjim rješenjima i može pomoći u zadovoljavanju mnogih izazova koji stoje pred društvom, transportnim tvrtkama i kupcima transportnih usluga“, kaže Claes Nilsson, predsjednik kompanije Volvo Trucks.


Transportno rješenje kompanije Volvo Trucks za budućnost namijenjeno je redovitim i ponavljajućim zadatcima na relativno kratkim udaljenostima, velikim količinama robe i visokoj preciznosti isporuke. Tipičan su primjer prijevozi između proizvodnih pogona ali se može primijeniti i u drugim slučajevima. „Naš se sustav može promatrati kao proširenje naprednih logističkih rješenja koja se u mnogim djelatnostima primjenjuju već danas. Budući da upotrebljavamo autonomna vozila bez emisija ispušnih plinova i buke, njihov se rad može odvijati u bilo koje vrijeme, danju i noću.

Rješenje upotrebljava postojeću cestovnu infrastrukturu i nosače tereta, što olakšava nadoknadu troškova i omogućuje integraciju s postojećim aktivnostima“, objašnjava Mikael Karlsson, potpredsjednik organizacije za autonomna rješenja. Aktivnosti se obavljaju autonomnim električnim vozilima povezanim s uslugom u oblaku i prijevozničkim upravljačkim centrom. Vozila su opremljena naprednim sustavima za autonomnu vožnju.


Izgledom doljnji dio izgleda poput nekog Volva FH iz daleke budućnosti...

Projektirana su tako da lociraju trenutačni položaj unutar nekoliko centimetara, detaljno prate i analiziraju događanja s drugim sudionicima u prometu i zatim reagiraju visokom preciznošću. Prijevoznički upravljački centar stalno prati napredak prijevoza i precizno kontrolira položaj svakog vozila, napunjenost akumulatora, sadržaj tereta, zahtjeve usluge i mnoge druge parametre. Kao i u industrijskim proizvodnim procesima, brzina i napredak prilagođeni su tako da se izbjegnu nepotrebna čekanja i poveća preciznost isporuke. Na taj se način može smanjiti otpad u obliku rezervi zaliha i povećati dostupnost. Vozila koja rade na istoj ruti surađuju kako bi se stvorio optimalan protok. U bliskoj budućnosti transportno rješenje kompanije Volvo Trucks bit će dodatno razvijeno zajedno s odabranim klijentima s prioritetnim primjenama.


BMW banner