13.11.2017. Autor: Dino Milić Jakovlić

Kvizna pitanja auto-moto tematike

Na Europskom kviznom prvenstvu u Zagrebu i oktanoljupci su mogli uživati

Ovog je vikenda Zagreb bio domaćin Europskog kviznog prvenstva, najvećeg natjecanja te vrste ikada održanog kod nas. U hotelu Panorama okupilo se više od dvjesto ponajboljih natjecatelja iz čitave Europe, ali i neki pristigli čak i iz SAD i Kanade. Uz svesrdnu pomoć Hrvatskog kviz saveza nastupilo je više od dvadeset domaćih natjecatelja, uključujući i svo četvero lovaca iz popularnog TV kviza Potjera.

Kvizom su, kao i obično, dominirali engleski natjecatelji. Osvojili su ekipno zlato, Kevin Ashman i Pat Gibson pobjednici su u konkurenciji parova, a Gibson, jedan od natjecatelja koji su u britanskoj verziji kviza 'Tko želi biti milijunaš' osvojili milijun funti, premoćno je osvojio pojedinačno natjecanje. Najbolja svjetska kvizašica, Riječanka Dorjana Širola, donijela je jedino zlato Hrvatskoj, u sklopu miješanog tima Europalia, u prestižnom Club Team Competition. Vrijedi spomenuti i sjajna šesta mjesta u tematskim kvizovima Dražena Nemeta (povijest) i Perice Živanovića (sport).

U odigranim kvizovima bilo je i nekoliko zanimljivih pitanja vezanih za tematiku automobila i motocikala. Po dogovoru s Hrvatskim kviz savezom ovdje ih prenosimo, malo modificirana. Slobodno provjerite svoje znanje, odgovore ćemo objaviti sutra u zasebnom članku. Ako vam se svidi, potražite najbliži pub kviz, skupite ekipu i okušajte se u ovom zanimljivom i zabavnom hobiju.

1. Koji je poznati sportaš otet na Kubi u veljači 1958.? Oteli su ga pobunjenici povezani s Fidelom Castrom, držali 29 sati te potom ostavili pred argentinskom ambasadom. Tijekom otmice se sprijateljio s otmičarima, te ih i kasnije nastavio posjećivati i podržavati njihove ciljeve.

2. 4x4 pogon danas je čest u osobnim vozilima, no nekada nije bilo tako. Kojim je modelom, rađenim od 1971. do 1994., tvornica Subaru 'probila led' i pokazala da nije nužno rezerviran samo za specijalizirana terenska vozila?

3. Kako se zove slovenski vozač motokrosa, rođen 1996., koji je 2015. postao svjetski prvak u kategoriji MX2, a godinu potom i u najprestižnijoj kategoriji MXGP?

4. Što su u čitavoj povijesti Velike nagrade Monaka uspjeli učiniti samo Alberto Ascari 1955. i Paul Hawkins 1965., ne računamo li, dakako, Jamesa Garnera u ulozi Petea Arona u filmu 'Grand Prix'?

5. Kako se zove motocikl tvornice Honda, predstavljen 1958., koji je do danas proizveden u više od sto milijuna primjeraka te je najprodavanije motorno vozilo u povijesti?

6. Kako se zove vozilo za teške terene, koje je tvornica Steyr-Daimler-Puch počela proizvoditi 1971., ako znamo da je naziv dobilo po autohtonoj austrijskoj vrsti konja?

7. Tko se 1960. razočarao tek trećim mjestom na britanskom izlučnom natjecanju u gađanju glinenih golubova prije Olimpijskih igara u Rimu? Kako nije uspio osigurati odlazak u Rim, umjesto tog sporta odlučio se posvetiti automobilizmu, te je kasnije osvojio tri titule prvaka svijeta u Formuli 1.

8. Kako se zove model Suzukija, predstavljen 1999., koji je s najvećom brzinom od preko 300 km/h tada bio najbrži produkcijski motocikl na svijetu, a ime je dobio po japanskom nazivu za jednu vrstu sokola?

Slike: Petra Lypolt