27.6.2016. Autor: Mihael Miljak

Lijek za Alzheimera doping je u F1

Tacrine pomaže vozačima da bolje pamte i lakše nauče svaki pedalj staze

Formula 1 sport je tisućinki. Razlika između prvaka i onog na stepenici niže manja je od treptaja oka. Lako je stoga zaključiti da bi svaka prednost bila dobrodošla. Međutim, dok sportaši u ostalim sportovima svako malo padnu na dopinškim testovima, u svijetu Formule 1 doping kao da ne postoji. Posljednji i jedini slučaj zabilježen je prije 21 godinu. Rubens Barrichello i Max Papis jedini su F1 piloti u povijesti koji su pali na doping. Godine 1995. uzimali su lijek za prehladu s nedozvoljenom supstancom, no nisu bili kažnjeni.

Da na stazi dobije prednost, svaki bi vozač morao koristiti savršeno složen koktel lijekova. Za koncentraciju bi im trebao Ambien ili Adderall, steroidi za povećanje mišićne mase, a amfetamini za ubijanje apetita i održavanje vitke linije.

- Ono što sprječava vozače da odu na tamnu stranu je višestruki rizik. Bilo je slučajeva da su zbog dopinga atletičari padali u nesvijest. Zamislite da se to dogodi u Formuli 1. Vozači znaju da uzimanjem dopinga nisu opasnost samo za sebe, nego i za ostale vozače i gledatelje – istaknuo je Jean-Charles Piette, FIA-in liječnik.

Prije tri godine Marc Sanson, čelnik Francuske antidopinške agencije, upozorio je da F1 piloti uzimaju tacrine, lijek koji se koristi u liječenju Alzheimerove bolesti, a pomaže vozačima da bolje pamte, odnosno, da nauče svaki pedalj staze.

Tacrine, međutim, nije na listi zabranjenih lijekova. Vozačima je zasad ipak alkohol najvažniji doping. Ali, nakon utrka... Kokain, marihuana i 'speed' bile su droga vozačima iz 50-ih i 60-ih, no dopinške kontrole tada nisu postojale, pa nije bilo suspendiranih. 

Mazda


Gulf

Tembo