30.8.2019. Autor: Željko Marušić

Mazda 3 1.6 iz 2008. na plin podrhtava i pali lampicu motora

Budući da motor povremeno radi na tri cilindra i na plin i benzin, treba posumnjati na pregaranje ventila, dakle nužan je detaljan pregled motora i plinske instalacije...

Na Mazdi 3 1.6 iz 2008. s plinskom instalacijom, koja je dosad prešla 162.000 km odnedavno primjećujem da hladan motor malo podrhtava na plin, a to se događa i kad je uključen pogon na  benzin. Ponekad se upali žuta lampica ispravnosti motora i tada motor povremeno radi na tri cilindra. Radi li se o velikom problemu?

Marko B.

Da ste nas pitali za savjet prije ugradnje plinske instalacije u Mazdu 3, uz planiranu godišnju kilometražu, naš bi odgovor bio - NE. Naime japanski motor izrađen je s finim tolerancijama i malim zazorima te nema hidropodizače ventila, nego mehaničke. 

Zbog toga, ako nemate uređaj s direktnim ubrizgavanjem plina i lubrifikatorima koji prskaju ulje na glave ventila i tako ih hlade, izlažete se riziku otkaza, odnosno pregaranja ventila. To, kod ugradnje plinskog pogona u motore Mazde, Toyote, nije izuzetak nego pravilo. 

I kad se uračunaju svi troškovi (instalacija, dodatni servis, godišnja davanja za plin, troškovi popravka...), od ušteda na plinskom gorivu najčešće ne ostane ništa.Dakle, otiđite kod dobrog mehaničara koji će var provjeriti stanje motora, odnosno razvodnog mehanizma i plinske instalacije. 

Ali, ako je plinska instalacija nekvalitetna, i nakon saniranja motora, problemi se mogu ponoviti. Inače, kontrolna lampica motora pali se radi problema u plinskom ili benzinskom sustavu. Na plinskom sustavu poteškoće mogu stvarati plinski injektori, senzor tlaka plina, senzor na isparivaču i plinski filteri. 

Servis plinskog sustava preporučljivo je napraviti svakih 10.000 km, a tada je najvažnije izmijeniti filtre plinske i tekuće faze, te po potrebi očistiti brizgalice. Srećom, čistoća i kvaliteta autoplina na našem tržištu znatno je bolja nego prije desetak godina. 

Već 14 godina neprestano najčitaniji...