23.4.2019. Autor: Željko Marušić

Mercedes-AMG od 2021. uvodi ’strujni impuls’ u sve modele

AMG GT Concept ’na krilima’ blago-hibridnog biturbobenzinca 4.0 V8, energetskim impulsom 48-voltnog sustava starter-generator, kratkotrajno ispaljuje čak 805 KS

Uprava Daimlerove sportske divizije Mercedes-AMG iz Affalterbacha obznanila da će svi modeli od 2021. biti blago-hibridni (Mild-Hybrid). 

Dakle, opremljeni hi-tech sustavom 'starter-generator', koji  uključuje funkciju 'start-stop'. Riječ je o dodatnom sustavu (svojevrsnom KERS-u) koji radi na 48 V i opremljen je posebnom litij-ionskom baterijom kapaciteta 0,5 kWh. 

Pri usporavanju i kočenju sustav, radeći generatorski, kinetičku energiju automobila pretvara u električnu i puni bateriju, a pri ubrzavanju generator počinje raditi ’inverzno’, kao elektromotor i daje dodatan impuls snage. I, što je još važnije, dodatni moment do 100 Nm, praktički od nula okretaja. 

Prikazan je na nedavnom salonu u Ženevi, u konceptnom Mervedes-AMG GT Concept, a zaživjet će i u modelima A 45 i GLB 45, s 4-cilindarskim turbobenzincima 2.0 pojačanim na čak 420 KS. 

Naravno, očekuje se i u ’krovnim’ V12 modelima oznake ’65’. To je, dakle, nova Top Gun divizija koncerna Daimler...

Slike: motor1.com