14.12.2013. Autor: Kristian Sikavićev

MERCEDES-BENZ E63 AMG WAGON BRABUS 850 6.0 BITURBO

Karavan kojem niti 350 km/h ne predstavlja nikakav problem...

I dok je AMG klasičan kućni tuner Mercedesa, koji je zadužen za sportske izvedbe serijskih modela, Brabus je oduvijek sklon dozi ludosti. Svi njihovi modeli napravili su korak više, a identičan rasplet dogodio se i u slučaju moćnog E63 AMG Wagon, kojeg su smatrali previše pitomim.

U Brabusu su zasukali rukave, obujam motora povećali sa 5461 na 5912 ccm, ugradili nove turbopunjače te usisni i ispušni sustav, sve to uglazbili novom elektronikom i na mjerenju snage posvjedočili divljem porastu snage. Umjesto 585 KS i 800 Nm motor sada ispaljuje 850 KS i čak 1450 Nm!

Kako bi zaštitili sustav prijenosa snage okretni je moment ograničen na 1150 Nm, a kit za povećanje snage dostupan je i uz izvedbu s pogonom na stražnje kotače i uz izvedbu 4MATIC. Premda su stručnjaci iz Brabusa navikli na svakakve zvijeri i oni sami priznaju kako će svakom kupcu savjetovati da naruči izvedbu 4MATIC, jer je u suprotnom automobil opasan i u rukama eksperta, a i gume ne traju dugo.

Ovako pogonjena E-klasa stotku hvata već za 3,1 s, a najveća brzina iznosi 350 km/h, dok je serijski ograničena na 300, kako bi se mogle koristiti klasične cestovne gume, međutim, po želji kupca limitator se može ukloniti u svakom trenutku.

Karoserija je opremljena dodatnim elementima izrađenim od ugljičnih vlakana kako bi se poboljšala aerodinamika, naplaci su 20-colni, ugrađen je karbon-keramički kočni sustav, a u unutrašnjosti dominiraju elitni materijali poput brušenog aluminija, kože i alcantre.

(ks)