13.2.2018. Autor: Roberto Baždo

Mercedes-Benz G63 AMG: bombastična tvrđava od čak 585 KS!

Ovdje su svi zakoni fizike bačeni u drugi plan, tradicija je ponovno odradila svoje, ravne plohe na novoj generaciji legendarnog Geländewagen opet će osvajati šeike, prinčeve i razno razne zvijezde, snobove...

Napokon! Iz Stuttgarta su nam stigle konačno i prve fotografije furiozne izvedbe AMG modela koji u svojem izvornom obliku vlada punih 40 godina. Nova G-klasa uveseljavat će svoje vlasnike s 4,0-litrenim twin-turbo V8 motor, snage nestvarnih 585 KS (14 više od prethodnika). Za što uvjerljiviji prenos snage brinut će 9-stupanjski automatski mjenjač. Bilo da osvajate lijevu traku autoputa (4,4 sekunde do 100 km/h i najvećih 240 km/h) ili u blatnjavim putevima osvajate planinske vrhove.

Još jedan detalj koji je jako važan, G-klasa na vagi pokazuje  još manje kilograma, a za točne podatke ćemo morat pričekati, kada Nijemci izađu s njima u Ženevi.

Novu generaciju mnogi će prepoznati ponajprije po prednjem djelu, novim LED svjetlima i novoj "Panamericana" maski i još naglašenijim branicima, a i naplatci od 22 cola su dobili novi izgled.

Pogled u kabinu ostavlja bez teksta, kao uostalom cijeli automobil. Po uzoru na E i S klase, popularna "4x4 kocka" ušla je u digitalni svijet. Prije svega mislimo na dva 12,3-inčna zaslona, tu je i sportski AMG upravljač kao i prekidač na središnjoj konzoli putem kojeg će vozači moći birati između različitih programa vožnje. 


Doista, ovo je vozilo samo za odabrane, a nevjerojatno zvuči činjenica kako i takav neće biti zanimljiv pojedincima. Zato Nijemci već imaju spreman odgovor, nedavno je u javnost izašla informacija kako su zaštitili oznake S73 i G73. U prijevodu, možemo očekivati G klasu potpomognutu i s elektromotorom, a uz ovakav twin-turbo sklop ona bi mogla dohvatiti brojku od 800 KS na četiri kotača. Brutalno.

Cijena, za sad se može samo nagađati, ali ako ćemo se ravnati prema prethodnoj generaciji, novi G63 AMG će se od  domaćih zastupnika izvest ako se došetat s torbom u kojoj će biti više od 2-2,5 milijuna kuna.