30.5.2019. Autor: Željko Marušić

36. rođendan: Minivan, odnosno MPV, obiteljski kombi, kojeg je osmislio Lee Iacocca

Prvi je bio Dodge Caravan iz 1983., s blizancem Plymouth Voyager, a drugi Renault Espace, stvorena je potpuno nova kategorija prostranih višenamjenskih automobila, koji su, dosta neprecizno, dobili i naziv 'monovolumen'. Bili su hit do dolaska crossovera...

Minivan, odnosno MPV (Multi Purpose Vehicle), sinonim je za automobil gabaritima i oblikom između karavana i kombija. Karoserija je jednovolumenska, bez izraženih izbočina za motor i prtljažnik, koji se nalazi unutar putničke kabine iza stražnjih sjedala. Često se izvode u dvije verzije - putničkoj, s pet do osam sjedala, i transportnoj, s dva ili tri sjedala i prtljažnim prostorom.

Prvi minivan bio je Dodge Caravan, predstavljen krajem 1983., paralelno s blizancem Plymouth Voyager. U Europu je stigao 1988., kao Chrysler Voyager, s proizvodnih traka u Grazu. Projekt izvornog naziva Mini-Max pokrenuo je 1975. Lee Iacocca, tadašnji predsjednik Forda, s tri bitne značajke.

Trebao je biti velik kao kombi, ali dovoljno malen da stane u normalnu garažu. Podnica je trebala biti dovoljno niska, kako bi žena u suknji mogla normalno ući. Treće, iz sigurnosnih i psiholoških razloga, trebao je imati izduženi prednji dio (nos)! Henry Ford II nije odobrio proizvodnju (potom ga je otpustio), pa ga je realizirao kao predsjednik Chryslera. 


Nakon pola godine stigao je prvi europski minivan - Renault Espace. Ovaj je tip automobila bio vrlo popularan od sredine 1990-ih do, otprilike, 2010, kad počinju posustajati pred naletom SUV-ova i crossovera.Mazda


Gulf

Tembo