31.5.2017. Autor: Domagoj Kuna

Motorin za plažu iz Deusa

Deus Sea Sider ime je za prepravljeni Honda C70 Super Cub u slavnoj australskoj radionici Deus Ex Machina

Zaštitni znak Deusovih motocikala, svejedno dolaze li iz njihove centrale u Camperdownu u Sydneyu ili s Balija ili bilo koje druge podružnice diljem svijeta, jesu bočni nosači za surf dasku. Slijedeći tu filozofiju surfanja i motociklizma, izbacili su najnoviji model, prerađeni Hondin Cub, stilskog rođaka kod nas donedavno korištenih poštarskih Tomosa. Naravno, za razliku od Tomosovih mopeda, Honda Cub koristi četverotaktni motor i najproizvođenije je motorno vozilo na svijetu.

Sea Sider je izradila Deusova ispostava s Balija. Temelj je projekta opet Honda C70 Super Cub, česta meta Deus Bali radionice, ovog puta u izvedbi iz 1974. s motorom od šest konjskih snaga. Kako to nije ni približno bilo dovoljno za pokrenuti motocikl s vozačem i daskom, prvi je korak projekta bio zamijeniti motor. Umjesto standardnog motora, Sea Sider je dobio stroj iz Hondinog skutera Astra, s mrvicom snage više i elektropokretačem. Kako bi smanjili masu projektnog motocikla, upravljač i prednje svjetlo zamijenjeni su dijelovima s bicikla. Ispušna cijev i nosač za surf dasku ručno su izrađeni, a projekt je zaokružen dodavanjem malenog prednjeg nosača prtljage, također ručno izrađenim posebno za taj projekt.

Zahvaljujući sasvim jednostavnim zahvatima, Sea Sider je pravo osvježenje u današnjem moru prekompliciranih i preskupih motocikala i istinska inspiracija za predstojeće vruće ljetne dane. Naravno, i savršen način za doći po Ane u nedilju.Gulf

Tembo