12.8.2018. Autor: Ekspertni tim AP

Može li se tražiti provjera rezultata alkoholiziranosti izmjerenih Dragerom?

Ako se ispitanik ne slaže s rezultatom, može zatražiti, a policija mora prihvatiti, vađenje uzorka krvi i urina, ali se to dodatno plaća

Kad se osoba podvrgne alkotestiranju (Dragerom), ima li ona nakon toga pravo biti odvedena na vlastiti zahtjev na davanje uzorka krvi i urina na analizu ili policija ima pravo njoj uskratiti taj test? Je li dužnost policajca voditi osobu nakon što ona to zatraži ili je to njegova slobodna volja?

M. R.


Nakon ispitivanja alkoholiziranosti u dahu ispitanika na koji je ispitanik pristao, ako je test pozitivan u mjeri koja je kažnjiva, osim kazne policija okrivljeniku predaje i uplatnicu na 80 kuna za uporabu alkometra. Ako se ispitanik ne slaže s rezultatom mjerenja može tražiti, a policija mora prihvatiti, vađenje uzorka krvi i urina, što stoji 750 kuna ako je test pozitivan kao plus troškovi za prijevoz službenim vozilom, a što može uključivati i vrijeme angažiranja policijskih službenika. 

Policajci ne upozoravaju na te troškove, niti su to dužni činiti. Treba naglasiti da se alkoholni aerometri baždare tako da pokazuju manji rezultat nego što je realna koncentracija alkohola u krvi. U dokumentu 'Zapisnik o ispitivanju alkoholiziranosti' postoji opcija 'zahtjeva vađenje krvi i urina, tako da ako zahtijevate vađenje krvi i urina svaki će vas policajac i odvesti na vađenje krvi i urina, koje će vjerojatno pokazati veću vrijednost.
Mazda kampanjaVulkal gume

Autowill