23.12.2018. Autor: Željko Marušić

Ernest Hemingway (1899. - 1961.): Borbe s bikovima, autoutrke i penjanje na planine jedini su pravi sportovi... Ostalo su igre

Poznata izjava legendarnog američkog pisca kao da je namijenjena sumanutim vozačima koji ubijaju na našim cestama: dokazujte se samo tamo gdje treba, vožnja običnim cestama nije za utrkivanje, niti dokazivanje

Slavni američki romanopisac i pustolov Ernest Miller Hemingway (1899. - 1961.), u povijest upisan kultnim književnim djelima 'Kome zvono zvoni' (1940.) te 'Starac i more' (1952.), za koje je 1953. dobio Pulitzerovu, a 1954. Nobelovu nagradu.

Poznat je po izjavi: 'Borbe s bikovima, autoutrke i penjanje na planine jedini su pravi sportovi... Ostalo su igre', kojom je volio definirati što je sport, a što nije.

Premda nikada nije vozio autoutrke (koliko je poznato, ni sudjelovao u koridi, niti se bavio alpinizmom), držao je upravljač u ekstremnim, po život opasnim okolnostima. 

Na kraju I. svjetskog rata, kao dobrovoljac, na talijanskom je bojištu vozio ambulantna kola Crvenog križa i pritom bio teško ranjen austrijskom granatom.


BMW banner