17.4.2019. Autor: Željko Marušić

Prije 69 godina predstavljen Rover Jet 1, prvi automobil pokretan plinskom turbinom

Britanski roadster pogonjen turbovratilnim motorom, koji se vrtio 50.000/min, do stotke je ubrzavao za 15 sekundi i mogao potegnuti 142 km/h, kasniji su bili moćniji, ali nisu riješili probleme potrošnje goriva i upravljivosti automobila

Automobili su najprije bili na električni pogon, kotom su na scenu stupili motori s unutarnjim izgaranjem, koji dominiraju već više od stoljeća. A električna vozila, koja su u početku motorizacije bila 'jača' od benzinskih, vraćaju se na velika vrata. 

Malo je poznato da je bilo eksperimenata i s plinskom turbinom za pokretanje automobila, odnosno turbovratilnim motorima, kakvi pokreću propelerne zrakoplove i helikoptere. Prije 69 godina, 8. ožujka 1950., u eksperimentalni je pogon pušten Rover Jet 1, prvi automobil pokretan turbovratilnim motorom. 

Plinska turbina, koja je preko reduktora snagu predavala pogonskom vratilu spojenom na mjenjač, vrtjela se do 50.000/min. Neobičan je britanski roadster do 100 km/h ubrzavao za 15 sekundi i mogao potegnuti 142  km/h. 

Počela su eksperimentiranja i provjere, a kakav je potencijal Rovera Jet 1 imao, pokazuje najveća brzina od 246 km/h, koju je postigao dorađeni model iz 1952. godine.


Prednost turbovratilnih motora, u usporedbi s klasičnim, su upola manji gabariti i masa u usporedbi s benzincima ili dizelašima slične snage. To je omogućilo strelovit razvoj helikoptera te veliku primjenu i u avionima, paralelno s turbomlaznim i turboventilatorskim motorima.

U automobilskoj je branši put bio 'trnovitiji'... Nakon Rovera, 1963. je Chrysler napravio probnu seriju od 50 modela Turbine Car, s futurističkom karoserijom koju je dizajnirala Ghia i plinskom turbinom od 130 KS. 

No, ubrzo su se pojavili nepremostivi problemi s prevelikom potrošnjom goriva i žiroskopskim efektom turbovratilnog motora, koji je otežavao i pogoršavao upravljanje automobila. 

O ovoj će zanimljivoj temi biti još riječi, a Rover Jet 1 danas je izložen u London Science Museum.


BMW banner