20.5.2018. Autor: Željko Marušić

Načelnika općine koji je objavio dvostruko pogibeljnu snimku jurnjave treba najuriti!

Bez obzira na to što je sve, izvjesno, u zastari, što snimka nije izravni dokaz na sudu, što se vozač može 'izvlačiti' da je vozio na Autobahnu dionicom bez općeg ograničenja brzine...

Kad načelnik općine, javna osoba kojoj plaću izravno financiraju građani, vozi tako da kazaljka brzinomjera pokazuje 199, što zbog sigurnosnog uvećanja odgovara realnoj brzini od 192 do 195 km/h (na što se ne može primijeniti dodatna tolerancija mjerenja), koja je po čl. 54. st. 2 Zakona o sigurnosti prometa na cestama kažnjiva s 3000 do 7000 kn, plus tri negativna kaznena boda, a to pritom snima mobitelom (!), što je pogibeljnije od prekoračenja dopuštene brzine te indicira maksimalnu novčanu kaznu predviđenu čl. 54. st. 2 (7000 kn), a dodatno je po čl. 196. st. 3 i 4 kažnjivo s 500 kn (koliko god je ta kazna anakrono preblaga), pa bi zbirni prekršaj trebalo kazniti i 6-mjesečnim oduzimanjem vozačke dozvole, te snimku potom, krajnje neodgovorno i vrlo neinteligentno, objavi na Facebooku (!), potičući takvo devijantno, užasno opasno ponašanje u prometu, treba ga smjesta najuriti s funkcije! Taj nužan i odgovoran potez treba inicirati i provesti župan, premijer, predsjednica... Bilo tko!

Bez obzira na to što je sve, izvjesno, u pravosudnoj zastari, što snimka nije izravni dokaz na sudu, što se vozač može sramotno 'izvlačiti' da je vozio na Autobahnu dionicom bez općeg ograničenja brzine (informacijsko-forenzički to se može provjeriti, a potom indicirati krivokletstvo), neinteligentno zanemarujući da time priznaje pogibeljniji dio prekršaja (snimanje pri jurnjavi, tko god da ga je i kako proveo, jer u svakom slučaju pogibeljno ometa upravljanje), moralna je odgovornost tolika, da je nespojiva s visokom javnom funkcijom, osim u Hrvatskoj i sličnoj pravno i moralno neuređenoj državi.

Foto: MUP