20.9.2019. Autor: Ekspertni tim AP

Naknada šete u sudaru s vozilom stranih registarskih oznaka

Javite se Hrvatskom uredu za osiguranje, a vozilo popravite u ovlaštenom servisu te im dostavite račun...

Doživio sam prometnu nesreću, koju je skrivilo vozilo austrijskih registarskih oznaka. Pozvao sam policiju, koja je napravila očevid. Kome se mogu obratiti radi naknade materijalne štete na vozilu i mogu li sam popraviti vozilo, jer mi je isto nužno za obavljanje posla? Isto sam pitanje uputio policiji, ali oni mi nisu dali konkretan odgovor.

Damir N.

Vozila inozemnih registarskih oznaka koja ulaze na teritorij Republike Hrvatske moraju imati valjanu međunarodnu ispravu o osiguranju ili neki drugi dokaz o postojanju osiguranja za pokriće eventualno prouzročene štete. U konkretnom je slučaju to austrijska isprava o osiguranju od automobilske odgovornosti.

Radi ostvarenja prava na naknadu štete trebate uputiti odštetni zahtjev Hrvatskom uredu za osiguranje, koji je dužan obraditi i isplatiti nastalu štetu u propisanom roku. Vozilo možete popraviti u ovlaštenom servisu i prije provedenog postupka te račun dostavite Hrvatskom uredu za osiguranje, koji će ga uzeti u obzir prilikom likvidacije štete.Gulf

Tembo