29.4.2019. Autor: Mihael Miljak

Ovo niste znali: Mercedes-Benzova zvijezda imala je i četvrti krak!

Gottlieb Daimler dao je, za logo tvrtke, pored 3-krake, patentirati i 4-kraku zvijezdu, koja je, uz kopno, vodu i zrak, simbolizirala svemir

Mercedesova 'Trokraka zvijezda' jedan je od najprepoznatljivijih simbola na svijetu. Gottlieb Daimler imao je viziju o univerzalnom prijevozu, a trokraka zvijezda savršeno se uklapala u tu priču gdje je svaki krak predstavljao jedan vid mobilnosti - prijevoz  na zemlji, vodi i na nebu.

Gottlieb Daimler imao je i veće snove, a njih su se sjetili njegovi sinovi Paul i Adolf. Tvrtka Daimler-Motoren-Gesellschaft (DMG) početkom prošlog stoljeća uhvatila je korijenje, no kompaniji je trebao efektni, lako pamtljiv i prepoznatljiv logo.

Braća Paul i Adolf prisjetili su se razglednice koju je poslao njihov otac dok je još uvijek radio u Deutzu. Gottlieb je na razglednici nacrtao zvijezdu kojom je označio gdje se nalazi njihova kuća te je supruzi napisao da će ta zvijezda jednom sjati i iznad njegove tvornice.

Paul i Adolf patentirali su zvijezdu s tri, ali i s četiri kraka. Gottlieb, koji je preminuo u ožujku 1900., neposredno prije 66. rođendana, sanjao je i doslovno o zvijezdama. O osvajanju svemira. Taj četvrti krak upravo je označavao mobilnost u svemiru.

Gottlieb Daimler bio je vizionar univerzalnog prijevoza, mobilnosti na vodi, zemlji te na nebu, međutim, krajem 19. stoljeća Gottlieb je sanjao i o prijevozu u svemir. Njegovi su sinovi Paul i Adolf uspješno vodili tvrtku, no od 1910. odlučili su se za trokraku zvijezdu jer im se osvajanje zvijezda u tom trenutku učinilo ipak presmionim.

Nesuđeni logo, zvijezdu s četiri kraka, prigrlila je DASA, aeronautička podružnica tvrtke Daimler-Benz, koja je postojala od 1989. do 2000.  Gottlieb Daimler imao je moto: 'Najbolje ili ništa'. Mercedes-Benz uklopio ga je u svoj slogan 2010. U prvim godinama oko 'Trokrake zvijezde' nije bilo prstena, dodan je  1916.