18.2.2017. Autor: Roberto Baždo

Opel Mokka X – novo lice za drugi pokušaj

Osvježena verzija crossovera nudi se uz široki izbor motora, pogona i opreme

Kategorija vozila koja je strahovito povećala svoju zastupljenost na tržištu su crossover i SUV automobili, a njihov udio na tržištu i sad raste. Tako je i Opel ponudio novu verziju kompaktnog SUV-a koji dijeli platformu s Corsom, te uz najavljeni Crossland X započinje novu eru Opelovih povišenih vozila.
Početni model s benzinskim motorom(115 KS) stoji 149.944 kuna, a turbobenzinske verzije s pogonom na sve kotače dolaze i s ručnim i s automatskim mjenjačem od 193.286 kuna. Dok model s turbodizelskih 110 KS dolazi uz srednji paket opreme i stoji oko 162.477 kuna, a najopremljeniji model (136 KS) s pogonom na sve kotače i ručnim mjenjačem stoji 205.487 kn. Pogled u unutrašnjost otkriva mnoge sličnosti s novom generacijom Astre, a takvo rješenje je odabrala i najnovija Insignija. Stoga se s pravom može reći kako je Mokka X temeljito dorađena, iako njen vanjski izgled ne otkriva to u potpunosti.
Razine opreme uključuju pomoć pri kretanju na strminama, prilagodljiva svjetla u LED tehnologiji, prepoznavanje prometnih znakova, audio-vizualna upozorenja za napuštanje trake ili blizine prepreke ispred vozila, satelitsku navigaciju, infotainment zaslon na dodir u boji, start-stop sustav, kameru za vožnju unatrag. Mokka X nudi sad već standardne funkcije spajanja automobila i mobitela (CarPlay), automatski poziv u pomoć u slučaju sudara, dijagnostiku vozila i slično, integrirane u sustav OnStar. Ostaje za vidjeti hoće li kupci u konačnici prepoznati novi zaokret u Opelu.