26.11.2013. Autor: Kristian Sikavićev

NOVITEC TORNADO LAMBORGHINI AVENTADOR

Poslušajte riku usisnog motora 6.5 V12 nabrijanog na 755 KS

Njemačka tuning kuća Novitec već je desetljećima poznata kao jedan od najboljih svjetskih specijalista za dorade talijanskih superautomobila. Ovaj je put 'pod nož' stigao, ni manje ni više, nego Lamborghini Aventador, najbrži serijski Lambo u povijesti.

Većini sretnih vlasnika i tvorničkih 700 KS bit će i više nego dovoljno, međutim, oni najekstremniji mogu se obratiti Novitecu, koji će osigurati još malo 'špirita'. Prva faza tuninga obuhvaća izmjenu usisnog i ispušnog sustava te modifikaciju ECU-a, a rezultira porastom snage na 755 KS te skraćivanjem ubrzanja do stotke sa 2,9 na 2,75 s.

Svi ljubitelji motora potpomognutih turbopunjačem mogu posegnuti za tzv. Stage 2 kit, koji podrazumijeva ugradnju dva turbopunjača te opsežne prerade svih vitalnih dijelova motora. Snaga tada raste na nevjerojatnih 969 KS, što je dovoljno da Aventador stane rame uz rame s Bugatti Veyronom.

Tvornički naplaci zamijenjeni su trodijelim kovanim u veličini od 20 cola sprijeda i 21 straga, a na njima se nalaze gume dimenzija 255/30 sprijeda i čak 355/25 straga. Serijski kočni sustav s karbon-keramičkim diskovima na visini je zadatka neovisno o povećanju snage, dok je stabilnost dodatno poboljšana snižavanjem ovjesa za 30 mm.

(ks)