4.11.2019. Autor: Željko Marušić

Opel Astra 1.6 iz 2005. - pucketanje iz donjeg postroja

Najprije treba provjeriti ispravnost homokinetičkih zglobova, uzrok je vjerojatno u zazoru oslonaca uspravnih spona ili oštećenju gumenih oslonaca (selen blokiva)…

Pri laganom prelasku preko neravnina čuje se pucketanje karoserije, koje me dosta zabrinjava. Je li to posljedica oštećenja ili sudara, kojeg je prethodni vlasnik zatajio, ili se radi o uvijanju karoserije?

Vedran S.

Pucketanje ne potječe od uvijanja karoserije, nego od nepravilnosti podvozja te treba utvrditi javlja li se iz prednjeg ili stražnjeg dijela automobila. Ako je iz prednjeg, najprije treba provjeriti je li problem u homokinetičkim zglobovima (pucketanje često ukazuje na to). 

To je često povezano s oštećenjem manšeta, koje se pravodobno ne uoči i sanira, pa iscuri specijalna mast, a uđu nečistoće i vlaga, što potom oštećuje homokinetičke zglobove, a mogu ih i uništiti.

Druga je mogućnost  zračnosti u uspravnim sponama ili gumenim osloncima (selen blokovima) balans štange. Problem može biti i u krajniku prednje spone, ali to je manja vjerojatnost, jer se javljaju drukčiji zvukovi (lupanje, a ne pucketanje). 

Ako se javlja iz stražnjeg dijela, treba posumnjati na selen blokove stražnjeg ovjesa. Važno je nakon popravka, odnosno izmjene istrošenih/oštećenih dijelova, podesiti geometriju kotača, nikako ranije.

Mazda


Gulf

Tembo