19.6.2017. Autor: Toni Ruić

Opel Insignia Grand Sport, protiv Passata iskorakom u klasi

175 kg manje mase, atraktivnija i prostranija, druga generacija 'krstarice' iz Rüsselsheima na ljeto kreće u napad na Passat, Superb i Mondeo

Pune je četiri godine trebalo od predstavljanja koncepta Monza do predstavljanja nove generacije Opel Insignije, koja će upravo inspirirana tim konceptom svjetsku premijeru doživjeti na salonu u Ženevi početkom ožujka. Oznaka Insignia Grand Sport ukazuje i na koncepcijski iskorak prema prethodniku, 'Europskom autu 2009. godine', s nakladom većom od 900.000 primjeraka. Nova je generacija dobila i potpuno novu koncepciju, međuosnog razmaka povećanog na 283 cm (+9), a dužina je rastegnuta na 489 cm.

Atraktivan dizajn, niža visina i spuštajuća linija krova nasljednicu Insignije vuku prema domeni kupea. Vozač sjedi 3 cm niže nego u prethodnom modelu, interijer odaje dojam više klase, instaliran je i infotainment sustav nove generacije uz IntelliLink i Opel OnStar servisnoj asistenciji. Novitet su dvije elektronički upravljive spojke s višestrukim lamelama, koje su kod pogona 4x4 u funkciji aktivnog stražnjeg diferencijala, na mjestu klasičnog.

Povećan je i koristan prostor za putnike, koji straga imaju 3,2 cm više mjesta za koljena. Komfor zaokružuje prtljažnik od 490 do 1450 l. Skladan dizajn potvrđuje i izvrsnu aerodinamiku (0,26). Premda je dimenzijama veća, nova je Insignia znatno lakša od prethodnika, tako da je na masi izgubila čak 175 kg, standardnom formulom korištenja visokočvrstog čelika i lakih materijala. To doprinosi dinamičnosti (mnogima je Insignia preteška i pomalo troma) te smanjenju potrošnje goriva.

U benzinskoj su ponudi 1.5 Turbo sa 140  i 165 KS te 2.0 Turbo sa 260 KS.  U dizelskoj su turbodizelaši 1.6 sa 110 i 136 KS te 2.0 sa 170 KS. Zanimljiv je 8-stupanjski automatski mjenjač te pogon 4x4  s vektoriranjem snage straga. Novitet su i svjetla IntelliLux LED druge generacije, sa 32 umjesto dosadašnjih 16 LED elemenata. Riječ je o naprednim adaptivnim svjetlima, koja odlikuje brža reakcija uz domet dugih svjetala od 400 m.

Oprema je rangirana u paketima Insignia, Edition, Dynamic i Innovation. Osnovni benzinac stoji 166.800 kn, a osnovni dizelaš 171.675 kn. Zasad toliko, a uskoro izvještaj s testa konkretnog modela.
CindrićCindrić

Mazda kampanjaVulkal gume

Autowill