8.8.2018. Autor: Željko Marušić

Otisak prsta umjesto ključa za auto siguran poput trezora

Nova će tehnologija bitno otežati lopovima posao i promijeniti navike prilikom paljenja motora

Sustav za pokretanje motora pomoću otiska prsta najavljuje revoluciju u automobilsku tehnologiju, jer pokreće proces potpunog individualiziranja automobila uz bitno povećanje standarda vožnje i sigurnosti protiv krađe. Zbog doplate od oko 2000 eura za početak će se koristiti u elitnim automobilima, poput Mercedesa S-klase, BMW-a serije 7 i Audija A8

Otisak prsta ze za preciznu identifikaciju koristi 1902. godina, koliko je prošlo od prvog uhićenja kriminalca, kojeg je tako  proveo engleski Scotland Yard. Trebalo je proći puno stoljeće, dok elektronika nije omogućila masovno korištenje te tehnologije u znanstvene i poslovne svrhe. Velik je napredak donijela 'biometrija’, nova znanstvena disciplina koja razrađuje zakonitosti, metode i postupke elektronskog prepoznavanja ljudskih značajki. 

U elitne automobila, zasad kao dodatna oprema, uvodi se revolucionaran sustav pokretanja motora pomoću otiska prsta. To je donedavno bila znanstvena fantastika, a već danas se može kupiti automobil koji je siguran i otvara se poput trezora u najpoznatijim bankama. Činjenica da se taj sustav najprije uvodi u elitne automobile ukazuje na dvije bitne stvari:

Cijeli koncept, koji je zasad namijenjen samo skupocjenim automobilima, napravljen je u suradnji s vrhunskim stručnjacima i znanstvenim ustanovama. Lavovski je posao napravio Siemens, koji je napravio foto-elektronski senzor sa 65.800 minijaturnih elektroda. Visokosofisticiran optički senzor CMOS razvila je tvrtka Delsy, a glavni mu je dio gusta mreža optičkih staklenih vlakana, koja sliku otiska prsta, s minimalnim rasipanjem prenosi do piksela senzora. 

Velik je napredak napravljen u brzini reakcije (očitavanja otiska), trajnosti i pristupačnoj cijeni, što je gotovo dvije godine bila prepreka za visokoserijsku proizvodnju. Otisak kažiprsta snima se s preciznošću od devet tisućinki milimetra, te se skenira i pretvara u digitalni signal. Omogućena je potpuna sigurnost (mogućnost krivog očitanja jedan prema milijardu). Kako bi se postigla potpuna sigurnost, uređaj se može programirati samo jedanput, najviše za četiri osobe. 

Svaka je daljnja izmjena moguća jedino kupnjom nove elektroničke kartice, isključivo kod ovlaštenog prodavača, nakon temeljite provjere identiteta vlasnika. Svako odstupanje od propisane procedure potpuno blokira sustav, te je deblokiranje moguće jedino u ovlaštenom servisu. Sve će to biti velik udarac i iskušenje za automobilsko podzemlje.


Vulkal gume

Autowill