2.11.2019. Autor: Željko Marušić

Peugeot 307 1.6 karavan iz 2005. vibrira pri uključivanju višeg stupnja

Provjerite svjećice, brizgaljke, lambda sondu, 'probijanje' napona, pumpu goriva...

Posjedujem Peugeot 307 SW 1.6 iz 2005. (treći sam vlasnik), koji je dosad prešao 192.000 km. U četiri godine uglavnom me služio dobro, premda sam morao mijenjati elektroničke bobine. Početkom godine sam odsjetio, a sada se više javlja 'štucanje' motora pri šaltanju u veću brzinu. Kad se vozi normalnom brzinom, tijekom ubacivanja u viši stupanj i dodavanju gasa dolazi do zastajkivanja (trzaja, odnosno cukanja). Kad nema ubrzavanja, nema ni trzaja.  

Ante A.

Pet je mogućih uzroka trzanja i neprihvaćanja gasa. Prvi su dotrajale svjećice, drugi blokirane, odnosno zaprljane brizgaljke, a treći neispravna lambda sonda. To se na velikoj kilometraži dovode u red i preventivno. Najprije izmijenite svjećice i očistite brizgaljke (odnosno izmijenite oštećene) te provjerite ispravnost lambda sonde. 

Napon treba oscilirati između 0,1 i 0,9 bara, a nećete pogriješiti ako je izmijenite i preventivno.  Ako se trzanje ne ukloni potrebno je provjeriti paljenje (moguće probijanje visokog napona, premali napon primara) te tlak pumpe goriva. Kad se uključi kontakt treba biti 3,3 do 3,5 bara.


Mazda


Gulf

Tembo