14.10.2019. Autor: Željko Marušić

Pravni savjet: Pješak dobiva odštetu znatno lakše od vozača

Premda ste pješačili desnim, a ne lijevim rubom kolnika, to nije razlog da osiguravatelj otkloni svoju odgovornost. Pješaci su najugroženija skupina u prometu, pa se suodgovornost vozača niti u jednom slučaju ne može isključiti...

Dok sam pješačio državnom cestom kod Karlovca na mene je naletio automobil te sam pretrpio teške ozlijede. Vozač nije bio alkoholiziran i vozio je dozvoljenom brzinom. Mogu li ikako do odštete? U osiguranju vozača odgovorili su mi da nemam osnova, jer sam se kretao prometnicom predviđenom za motorna vozila i to uz desni, a ne lijevi rub.

Krešimir T.

Premda ste pješačili desnim, a ne lijevim rubom kolnika, to nije razlog da osiguravatelj otkloni svoju odgovornost .Pješaci su najugroženija skupina u prometu, pa se suodgovornost vozača i njegovog osiguravatelja, u slučaju naleta na pješaka, ne isključuje potpuno ni u ekstremnim situacijama, poput pretrčavanja autoceste.

Takva je sudska praksa, pa uz pomoć odvjetnika, na temelju medicinske dokumentacije i ocjene prometne nesreće, osiguravatelju ispostavite odštetni zahtjev. Ako ga odbije, pokrenite sudski postupak.


Mazda


Gulf

Tembo