31.1.2018. Autor: Domagoj Kuna

Planina novca potrebna za najskuplji motocikl svijeta upravo je postala još viša

Vincent Black Lightning iz 1951. postao je najskuplji motocikl ikada prodan na aukciji!

U usporedbi s trideset osam milijuna dolara, i još nešto sitniša preko toga, plaćenih za Ferrari 250 GTO, 2014. godine, devetsto dvadeset devet tisuća dolara za australski Vincent Black Lightning iz 1951. godine, istovarenih za njega na Bonhamsovoj tradicionalnoj motociklističkoj aukciji u Las Vegasu održanoj 25. siječnja, čine se poput Liliputanca u zemlji Gulivera.

Australac Tony McAlpine naručio je 1951. Black Lightninga za nastavak svoje karijere motociklističkog trkača u Europi. Bio je to jedan primjerak iz posebne serije od samo tridesetak proizvedenih u engleskom Stevenageu. Nakon nekoliko nepredvidivih obrata u karijeri, 1952. odlučuje prodati motocikl zemljaku Jacku Ehretu za petsto funti, svotu kojom se tada moglo kupiti nekoliko kuća u Sydneyu. Ehret 1953. njime postavlja australski brzinski rekord, vozi još nekoliko australskih utrka, a motocikl nakon njega mijenja još dva vlasnika.

S ukupno 8 587 km na satu, sve do jednog napravljenih na trkaćoj stazi, riječ je o izvornom, neobnovljenom motociklu, jednom od samo devetnaest preostalih s tvorničkim motorom. Njegov zrakom hlađeni V2 od 998 ccm razvija 70 KS i 240 km/h, tek nešto više nego što su „obični“ Vincenti u to vrijeme razvijali, sa samo 196 km/h, tj. 122 mph. Ipak, i to je bilo dovoljno za ponijeti titulu najbržeg civilnog vozila na svijetu. Bio je brži i od Jaguara XK120, najbržeg automobila tadašnjice.

No, ni rekordnih devetsto tisuća dolara ne znači da je McAlpineov Black Lightning najskuplji motocikl na svijetu. Iako njegova cijena jest najveća postignuta na aukciji, šuška se da je 2011., za 1,1 milijun dolara, privatno prodan Vincent Black Lightning Rollija Freeja, također motocikl kojim je postignut brzinski rekord, ali model iz 1948. godine. Riječ je o motociklu s poznate slike na kojoj Free, kako bi što više smanjio masu, vozi u kupaćim gaćicama.Rollie Free postiže 150 mph 1948. godine na Black Lightningu. Tvrdio je da mu je skidanje odjeće donijelo povećanje brzine od 2,3 mph i omogućilo dostizanje rekorda.


Gulf

Tembo