28.8.2019. Autor: Željko Marušić

Pogrešni izrazi (33): Gorive ćelije, ćelije goriva...

Niti je ćelija, nego članak, niti gori, nego je od goriva, dakle 'gorivni članak' (engl. Fuel Cell), elektrokemijski uređaj za izravnu pretvorbu kemijske u električnu energije (bez potrebe pretvorbe u toplinsku), odnosno protočna baterija koja se napaja vodikom i kisikom...

Fuel cell, odnosno gorivni članak, je uređaj koji elektrokemijskim procesom proizvodi električnu struju iz goriva - vodika. 

Sličan je bateriji, koja također proizvodi električnu struju elektrokemijskim putem, ali se gorivni članak opskrbljuju vodikom i kisikom, te se ne može isprazniti. Postoji više tipova gorivnih ćelija. Trenutačno se najviše radi na membranskom, koje je najjednostavniji. 

Izumio ga je Sir William Grove sredinom 18. stoljeća, ali je bio praktički zaboravljen do početka svemirskog programa. Program Gemini koristio je membranski gorivni članak, a program Apollo alkalijski. 

Poznati su veliki problemi Apolla 13 (umalo su se pretvorili u katastrofu), kad se zbog gubitka kisika iz spremnika nije mogla proizvoditi struju pomoću gorivnog članka. Space Shuttle je koristio alkalijski gorivni članak za proizvodnju struje. 

Tek početkom 1990-ih počinje razvoj gorivnih članaka za zemaljske primjene. Pioniri su tvrtke IFC iz Connecticuta (joint-venture Toshibe i United Technologies, koji su proizvodili gorivne članke za Space Shuttle) i Ballard iz Kanade. 

Sve veće tvrtke uključene su u projekt vodikovih gorivnih članaka, prvenstveno Daimler, BMW, Toyota, GM, Ford, Hyundai...

Vodik se na elektrolitu (foliji) uz pomoć katalizatora (platine) razdvaja na protone i elektrone. Samo protoni prolaze kroz foliju nabijajući desnu stranu, a elektroni zaostaju na lijevoj strani gorivnog članka. Tako se između ploča stvara električni potencijal, odnosno generira električna energija.


Glavne prednosti gorivnog članka su u visokom stupnju energetske iskoristivosti (znatno većim nego kod klasičnog motora s unutrašnjim izgaranjem) i velikim ekološkim prednostima, jer gorivni članak ne proizvodi štetne ispušne plinove. 

Zato se prva primjena očekuje u Kaliforniji, koja prednjači u ekološkim propisima. Glavna je mana što je vodik kao gorivo nepraktičan. Treba ga najprije proizvesti iz vode ili prirodnog plina, uz velike utroške energije. 

Uz to su spremnici vodika, bilo komprimiranog ili ukapljenog, skupi i zauzimaju puno prostora. Najveći će problem biti postići konkurentnu cijenu.Gorivni članak je u osnovi jednostavan, a glavni su mu dijelovi membrane, elektrode i separatorska ploča. 

Najskuplji su materijali fluorirani polimer, koji se koristi  za membrane, te platina, koja služi kao katalizator u elektrodama. Potrebna količina platine je oko jedan gram po kilovatu snage. Na kraju, nešto i o terminologiji. 

Neki pogrešno koriste izraz gorive ćelije. Budući da u njima ništa ne gori, nego je to - gorivni članak...


PROČITAJTE:

Pogrešni izrazi (1): Mnogi naizgled točno govore i pišu, a krivo je

Pogrešni izrazi (2): Bregasta osovina

Pogrešni izrazi (3): Međuosovinski razmak

Pogrešni izrazi (4): McPhersonova opružna noga

Pogrešni izrazi (5): Pick-up

Pogrešni izrazi (6): Smanjio težinu za xxx kg

Pogrešni izrazi (7): Sila otpora, sila trenja

Pogrešni izrazi (8): Spiralne opruge

Pogrešni izrazi (9): Turbodizelaši su elastični

Pogrešni izrazi (10): LED dioda, školski primjer pleonazma

Pogrešni izrazi (11): Automatski mjenjač s dvije spojke

Pogrešni izrazi (12): CVT mjenjač

Pogrešni izrazi (13): Papučica gasa, davati gas

Pogrešni izrazi (14): Krivi izgovori marki

Pogrešni izrazi (15): Pritisak zraka, ulja, goriva...

Pogrešni izrazi (16): Rimac All Wheel Torque Vectoring tehnički nije ispravan izraz, jer se moment i snaga ne vektoriraju

Pogrešni izrazi (17): Dvostruko manje često se pogrešno kaže za nešto što je upola manje

Pogrešni izrazi (18): OHC - bregasta osovina u glavi

Pogrešni izrazi (19): Dvostruka ispušna cijev

Pogrešni izrazi (20): Trostazni katalizator

Pogrešni izrazi (21): Zakretni moment

Pogrešni izrazi (22): U cijelosti od aluminija

Pogrešni izrazi (23): Okomito (ni)je vertikalno

Pogrešni izrazi (24): U sudaru se povećava masa

Pogrešni izrazi (25): Plastični branik

Pogrešni izrazi (26): DPF filter

Pogrešni izrazi (27): Pumpa (crpka) povećava tlak

Pogrešni izrazi (28): Vodena pumpa

Pogrešni izrazi (29): Krivi izgovori u auto branši

Pogrešni izrazi (30): Težište (centar masa) se mijenja, premješta?! Uh...

Pogrešni izrazi (31): Električni turbopunjač, uh...

Pogrešni izrazi (32): Pogonska poluosovina?! Polu-osovina, nula bodova...Mazda


Gulf

Tembo