13.7.2019. Autor: Željko Marušić

Policija traži svjedoke jutrošnje nesreće u Splitu?! To je krunski dokaz da su radarske kamere nacionalni prioritet!

Ne samo da bi se jasno znalo tko je prošao kroz crveno na jednom od najopasnijih splitskih raskrižja, svjedoci ne bi bili potrebni, a nesreća se vjerojatno ne bi ni dogodila!

Nesreća u kojoj su se jutros u 7:05, na raskrižju Poljičke ceste i ulice Bruna Bušića teško sudarila dva vozile, pričem su ozlijeđene dvije osobe, za koju policija moli svjedoke-očevice, krunski je dokaz da je postavljanje radarskih kamera, čije su snimke i izmjere dokaz na sudu, na sva opasna mjesta na našim prometnicama, nacionalni prioritet.

Radarske kamere nude precizan i učinkovit dokaz počinjenja najopasnijih prometnih prekršaja: prolazak kroz crveno svjetlo, previsoka i neprilagođena brzina, pretjecanje preko pune linije,  korištenje mobilnog uređaja, nepoštivanje pješaka... , te bitno olakšavaju policijsko-pravosudni postupak. 

No, daleko je važnije da  djeluju preventivno i 'discipliniraju' vozače sklone prekršajima. Nema ničeg učinkovitijeg od izvjesnosti novčanog kažnjavanja i ostanka bez vozačke dozvole, u sprječavanju protupropisne i obijesne vožnje. 

Time se rasterećuju policijski resursi (službenici, vozila, oprema, troškovi...) te se oni mogu usmjeriti u područja nepokrivena kamerama i ostale segmente. Također, kamere su vrlo učinkovita preventiva od svih vrsta krimiinala, razbojništva, terorizma..., pomažu građanima i društvu u zaštiti života i imovine, smanjuju troškove zaštite. 

Jasno je, primjerice, da banke i štićene ustanove, u području sustavno pokrivenom kamerama imaju znatno niže troškove osiguranja nego u nepokrivenim. Također, građani se oslobađaju potreba stresnih i  napornih svjedočenja, kojih se mnogi plaše zbog moguće osvete krivca (a u takvim situacijama prijestupnici su čest problematične osobe).

Radarske kamere, dakle, na više načina štede resurse i novac MUP-u, Ministarstvu zdravstva (troškovi zbrinjavanja, liječenja...), Ministarstvu rada i mirovinskog sustava (izgubljeni radni sati...), Ministarstvu turizma (pogibeljne prometnice tjeraju turiste), a pogotovo osiguravateljskim kućama, kojima se izravno i bitno smanjuju rashodi i povećavaju profiti. Oni bi trebao biti prvi u sufinanciranju postavljanja radarskih kamera.  

Dakle, to je prvi i ne samo prometni nacionalni prioritet! Možemo danima pričati o edukaciji, koja je itekako važna, savjetovati vozače da poštuju propise, ukazivati, apelirati... Cijeli grad oblijepiti plakatima s porukom 'Poštujte naše znakone', svakodnevno na radiju i televiziji emitirati edukativne emisije... 

Ništa, ni približno, nije učinkovito kao ova mjera! A ona bi rasteretila policiju, zaštitila sve sudionike u prometu koji se ponašaju propisno i odgovorno, štitila ljude i imovinu, nacionalne interese...Projekt integralnog videonadzora opasnih prometnim mjesta lako bi dobio izdašnu financijsku potporu EU-a.

Postoje gotovi sustavi na svijetu, no mi smo itekako sposobni, konzorcijem znanstvenih i stručnih institucija, 'domaće pameti', osmisliti vlastiti sustav, sami proizvesti mehaničke i električke i elektroničke okvire i instalacije, napajanje i umrežavanje, te izraditi vlastiti, našim uvjetima prilagođen softver, a kupovati samo bitne elemente, sklopove i uređaje. 

To nam treba biti put, premda će mnogi biti protivni, jer je 'domaćoj pameti' i proizvodnji teško uzeti proviziju! Puno je 'elegantnije' kad se iz vani kupuju cjelokupni, gotovi uređaji, odnosno sustavi. 

Slika je ilustracija

Autoportal.hr, već 14 godina neprestano naj...